Zoutziederij Zeeuwsche Zoute

Zout uit de Oosterschelde

Nijverheidsweg 39
4311 RT Bruinisse
Info@zeeuwschezoute.nl
Naar de website

Christian Clerx

Oprichter

Zeeuwsche Zoute is zout uit de Oosterschelde. Nieuwe varianten van dit oeroude product zijn nu verkrijgbaar: Puur, Gerookt en in combinatie met Zeekraal, Wakame en Zwarte Knoflook.

Over de maker
Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. In de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in. Christian Clerx is geboren en getogen in Zeeland en de initiatiefnemer van Zeeuwsche Zoute: “In de zomer van 2018 ben ik in het weekend vanuit mijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk gegaan om met het water uit de Oosterschelde zout te gaan maken.” Nu produceert Zeeuwsche Zoute rond de 800 kilo zout per maand en wordt het gebruikt door diverse (sterren)restaurants.

Productieproces
De productie van het zout begint bij de oorsprong: het water uit de Oosterschelde. Dat wordt gewonnen, extra gefilterd en ingedampt zodat zoutkristallen ontstaan, die vervolgens worden gedroogd en verpakt. Het proces is volledig natuurlijk zonder toevoegingen. Uiteraard is er toestemming van de gemeente Schouwen-Duiveland voor het oppompen van het water. Er wordt geen water teruggestort; restwater wordt gebruikt door bedrijven in de regio.

Duurzaamheid
Zeeuwsche Zoute is duurzaam omdat het lokaal geproduceerd wordt uit de Oosterschelde, wat transport en CO2-uitstoot vermindert. Ze hergebruiken demi-water, een restproduct dat glazenwassers inzetten, en werken samen met andere lokale bedrijven voor CO2-reductie. Ook hebben ze verschillende duurzaamheidsprijzen gewonnen en zijn ze Zeker Zeeuws gecertificeerd.

Bekijk zeker ook eens de video hieronder over Zeeuwsche Zoute!

Christian Clerx

Oprichter