Caron Fitzpatrick Jewelry

What's your story?

Bellamystraat 19
Amsterdam
06 246 695 52
To the website

Caron Fitzpatrick

Oprichter

Haar vader bouwde stoommachines. Al van jongs af aan was Caron Fitzpatrick erdoor gefascineerd. De prachtige bewegende metalen onderdelen en verbindingen, het solderen, het vuur. De stoere ruigheid van de machines. Vol bewondering keek ze naar het werk van haar vader. Met de handen op de rug, want anders mocht ze niet in zijn werkplaats komen. Nergens aankomen!
Caron Fitzpatrick is ambachtelijk edelsmid en sieradenontwerper. Ze werkt met sterke concepten, haar sieraden vertellen een verhaal en hebben een boodschap. Ze zijn stoer en hebben een industriële en architectonische uitstraling. Simpele krachtige vormen, maar toch verfijnd en stijlvol.

Naast het maken van eigen sieradencollecties werkt Caron ook in opdracht. Customized and personalized jewelry, ONE-OFFS, voor bijzondere en speciale gelegenheden, zoals huwelijk, liefde, relatie, geboorte, verlies, dood en hoop. ‘Een persoonlijk verhaal omzetten in een sieraad is een mooi en inspirerend proces, daarom verheug ik me op elke opdracht,’ zegt Caron. Tijdens een intakegesprek luistert ze aandachtig naar het persoonlijke verhaal en de wensen van de klant. Aan de hand daarvan presenteert zij een drietal 3D-ontwerpen die samen met de klant worden besproken. Materiaal, edelstenen, maatvoering, verhoudingen en aanpassingen komen aan bod. Vervolgens wordt het sieraad gemaakt.

fitzpatrick11

Eigenlijk wilde ze beeldhouwer worden. Maar tijdens haar opleiding aan de kunstacademie miste ze de technische know-how en de materiaalkennis. Om die reden besloot ze daarna een opleiding te volgen aan de Vakschool voor Edelsmeden in Amsterdam. Hier heeft ze het ambacht van sieraden maken geleerd. Het is dus mini-beeldhouwen geworden. Ook heeft Caron een grafische opleiding in Antwerpen met succes afgerond, waarvan ook aspecten zijn terug te vinden in haar werk.

Waarom dragen mannen weinig tot geen sieraden? ‘Komt niet in ze op, lijkt ze onhandig zitten, te veel gedoe, en niet gewend om een sieraad te dragen.’ Caron Fitzpatrick verbaast zich al jaren over het feit dat mannen nauwelijks sieraden dragen, behalve de standaard trouwring. Haar meest recentelijke werk is de RAW jewelry collectie, een stoere collectie ringen voor mannen die iets bijzonders willen. Robuust zilver, industriële uitstraling, minimalistische vormgeving. Het is haar missie is om mannen aan het sieraad te krijgen.

Lees hier ook het artikel ‘Het geheim van de smid‘, dat werd gepubliceerd op het Parool online.

Caron Fitzpatrick

Oprichter