Kraaienest 3
Zaandam
075 635 3111
Arthur Kruijt
Oprichter
In de stad waren distilleerderijen vroeger heel gewoon. De molens maalden niet alleen graan voor brood, maar ook voor bier en jenever. Arthur Kruijt, opgeleid als kok, leerde het stoken al op achttienjarige leeftijd van zijn vader, die smaakmaker was bij een grondstoffenproducent. Na een aantal jaren in het onderwijs besloot hij zijn droom te realiseren en begon voor zichzelf met het vervaardigen van diverse dranken. Arthur: ‘Het receptenboek van mijn vader is daarbij onontbeerlijk. De recepten gaan vaak honderdvijftig jaar terug en er worden ingrediënten gebruikt die nu niet voor de hand liggen maar in die tijd veelvuldig werden gebruikt. Populierknoppen, vlierbessen en kruiderij uit die tijd worden ambachtelijk geoogst en toebereid.’
Proeflokaal op de Zaanse Schans
In het proeflokaal, gevestigd op het openluchtmuseum De Zaanse Schans, waan je je in een oud Hollands café annex slijterij. Koffie, thee en de zelf vervaardigde likeuren en gedistilleerde producten worden geschonken en verkocht en de oude ambachten gedemonstreerd. In het laagseizoen worden de dranken hier gecreëerd en gebotteld.
De grote vraag naar producten heeft ertoe geleid dat de distilleerderij naar een aparte, grotere locatie is verhuisd. Sindsdien is De Tweekoppige Phoenix trotse eigenaar van een distilleerketel waarmee meer productie mogelijk is van hogere kwaliteit. Arthur Kruijt, de bedenker en maker van alle dranken, zet hiermee het werk van zijn vader voort. ‘Wij distilleren niet alleen voor onszelf maar ook voor andere opdrachtgevers. Zo hebben we reeds een keur aan producten gemaakt: whisky’s, speciale gins, wodka’s, eigen label likorettes en likeuren. Bij het maken van deze producten worden ambachtelijke processen gevolgd en authentieke recepten gebruikt, maar ook kunnen smaken die momenteel in trek zijn worden geproduceerd.’