Loop.a life

Koploper in de circulaire textielindustrie

Emmy Andriessestraat 278
1087 NA Amsterdam
info@brightloops.nl
To the website

Ellen Mensink

Eigenaresse

Voordat Ellen Mensink Loop.a life opzette, werkte ze voor verschillende bedrijven, onder andere binnen de voedingsindustrie, waarbij de focus van haar werkzaamheden vaak op duurzaamheid en innovatie lag. Na het draaien van verschillende innovatielabs met studenten, besloot ze een eigen bedrijf op te zetten. Ze wilde echt iets maken, iets creëren. Verspilling en afval was de rode draad in haar carrière en ze wilde actie ondernemen om de mode- en textielketen te verduurzamen. In 2016 begon ze met het verkennen van de mogelijkheden met wol. Ze leerde dat wol een goede vezel is om te recyclen. Na de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh besloot ze dat het tijd werd voor actie. Want het voortdurend produceren van nieuwe materialen hoeft niet nodig te zijn om mooie producten te ontwikkelen.

Tweede leven
Zo werd Loop.a life eind 2016 geboren. Het bedrijf geeft lokaal afgedankte kleding een tweede leven door het te recyclen tot nieuwe vezels, garens en uiteindelijk mooie fashion- en interieurproducten. Loop.a life is koploper op het gebied van circulaire mode. Het is het eerste merk in Nederland dat van lokale textiel reststromen 100% circulaire producten maakt. Ellen Mensink ziet dat mode anders moet en kan. Op dit moment is mode vervuilend, verspillend en laat het een enorme voetafdruk op de wereld achter. Het is een proces van produceren, consumeren en wegwerpen. Het resultaat hiervan: een steeds sneller groeiende berg textielafval, overbodig gebruik van chemicaliën en onnodig verlies van waardevolle grondstoffen, water en energie.

Textielafval
Om een Loop.a life product te kunnen produceren, wordt lokaal kledingafval van wol en katoen met de hand op materiaal en kleur geselecteerd. Een arbeidsintensief proces. Zo ontstaan unieke kleuren en hoeft er niet geverfd te worden. Dit textielafval wordt vervolgens vervezeld. De vezels worden tot garens gesponnen en van deze garens worden nieuwe producten, zoals truien, vesten en sjaals gebreid. Dit hele proces vindt dicht bij huis plaats, binnen Europa. Bij de productie worden geen water, chemicaliën en verfstoffen gebruikt. Super duurzaam dus!

100% circulair
Loop.a life doet niet mee met de modeseizoenen, maar maakt tijdloze wollen en katoenen items die geschikt zijn voor elk moment, binnen elke garderobe passen en langer dan een seizoen meegaan. Er worden zowel producten voor dames als voor heren gemaakt. Daarnaast produceert Loop.a life ook producten voor andere merken en biedt Loop.a life hen zo de mogelijkheid om ook duurzaam en circulair te kunnen produceren. De producten van Loop.a life zijn 100% circulair. Dit houdt in dat er geen nieuwe materialen worden gebruikt, maar alleen gebruik wordt gemaakt van bestaande materialen, in dit geval textiel-reststromen, die anders op de afvalberg zouden belanden. Ook wordt er een hoop energie bespaard, doordat er geen nieuwe grondstoffen hoeven te worden geproduceerd.

Waste is no waste until we waste it
Loop.a life wil de fashion- en textielindustrie zoveel mogelijk verduurzamen. Onder andere door als merk te groeien, maar ook door meer samenwerkingen aan te gaan met andere merken. Loop.a life produceert namelijk ook voor andere merken en biedt hen zo de mogelijkheid om ook duurzaam en circulair te kunnen produceren. Verder hoopt Loop.a life elke dag weer nieuwe consumenten te inspireren en te informeren over de waarde van textiel.

'Waste is no waste until we waste it.'

Ellen Mensink

Eigenaresse