NoWa

Wij zien de schoonheid in afval

Dorpsweg Ransdorp 80
Amsterdam
+31 (0)6 24 50 37 46 info@thisisnowa.com
To the website

Josette de Vroeg

Oprichter

Wist je dat je oude telefoon alle ingrediënten bevat om mooie, nieuwe sieraden te maken? Als je bij NoWa – dat staat voor ‘No Waste’ – koopt, weet je precies waar je sieraden van worden gemaakt. Er zijn geen nieuwe grondstoffen aangeboord, maar het goud en zilver uit oude telefoons wordt gerecycled. Volledig circulair en ook nog eens stijlvol!

Over de oprichter
Josette de Vroeg heeft een achtergrond in strategische marketingcommunicatie voor sociale ondernemingen. Daarnaast werkte zij voor meerdere sociale initiatieven als projectleider. De missie van Josette is om te laten zien dat we helemaal geen goud uit de grond hoeven te halen. Het goud ligt letterlijk voor het grijpen! Daarom richtte ze NoWa op. Met de sieraden van NoWa laat ze de waarde van afval, het belang van recycling en het potentieel voor hergebruik zien. Op een positieve en tastbare manier. Ook moedigt ze met NoWa mensen aan om hun oude telefoon in te leveren.

“Ik stel me een wereld voor waarin iedereen het belang inziet van het recyclen van e-waste, hun oude elektronica inlevert en waar alle elektronica op een duurzame manier wordt gerecycled.”

Het productieproces
De producten van NoWa worden uiteraard op een duurzame manier geproduceerd. Closing the Loop zamelt afvaltelefoons in Afrika in, omdat ze daar niet op een verantwoorde manier kunnen worden gerecycled. Deze telefoons worden gerecycled in Europa; een proces dat drie maanden duurt. Maar liefst 93% van een afvaltelefoon kan gerecycled worden! Na dit proces koopt NoWa het goud en zilver van Closing the Loop en laat daar sieraden van maken. Dit wordt gedaan door een Nederlandse gieterij. Alles wordt lokaal en met de hand gemaakt. De No Waste armbandjes worden geknoopt en ingepakt door een sociale werkplaats.

NoWa bij BinnensteBuiten
Het KRO-NRCV programma BinnensteBuiten maakte een televisie item over de missie en werkwijze van NoWa. Bekijk de uitzending hier.

'We zijn allemaal verbonden; niet alleen via onze telefoons.'

Josette de Vroeg

Oprichter