Oogst Goudsmeden

Sieraden, verlovingsringen & trouwringen

Tweede Tuindwarsstraat 8
Amsterdam
020 75 58 090
To the website
lotte porrio van oogst goudsmeden

Lotte Porrio

Sieraadontwerper

ellen philippen, goudsmid bij oost

Ellen Philippen

Sieraadontwerper

Wie bij Oogst Goudsmeden op de Tweede Tuindwarsstraat in de Jordaan naar binnenloopt, ontdekt een kleine goudsmederij met prachtige, delicate sieraden en trouwringen. Ellen Philippen en Lotte Porrio toverden de zaak in 2011 om tot een lichte en verwelkomende winkel met achterin hun eigen open atelier. Hier creëren ze samen ringen, colliers, oorbellen, armbanden, spelden, manchetknopen en trouwringen. De sieraden variëren van verfijnd naar uitgesproken en van organisch tot abstract.

Over de makers
Ellen en Lotte leerden elkaar kennen toen zij klasgenoten waren op de Vakschool voor Edelsmeden en Fijne Techniek in Schoonhoven. Toen zij de opleiding hadden afgerond hebben zij veel ervaring opgedaan bij verschillende ateliers om de ambacht in de vingers te krijgen. Rond hun dertigste besloten ze dat ze het liefst hun eigen werk ontwikkelden en na een lange brainstorm startten ze hun eigen atelier in 2008. Hier hebben ze hun collectie, huisstijl en klantenkring opgebouwd en uitgebreid.

Maatwerk
De Oogst collectie met uitsluitend eigen werk staat centraal, maar ook is het mogelijk om langs te komen voor maatwerk. Naar aanleiding van wat iemand zoekt, welke stijl (strak of organisch) hun aanspreekt, welk formaat goed bij hun past en welk edelmetaal het beste bij hun kleurt worden er schetsen gemaakt en hieruit wordt een favoriet gekozen die vervolgens door één van de goudsmeden realiteit wordt gemaakt.

Ieder gebruikt zijn favoriete gereedschappen en werkwijzen bij het ontwikkelen van sieraden die passen bij hun stijl. Lotte heeft een hele vaste hand en is gespecialiseerd in zetwerk en graveren en werkt in een strakke, grafische stijl. Ellen maakt voornamelijk elegante, florale creaties en gebruikt het liefst de ‘verloren was’ techniek waarmee ze mooie structuren en glooiende vormen kan maken.

Bij het ontwikkelen van hun eigen ontwerpen beginnen ze met een brainstorm omtrent een bepaald thema, waarna verschillende ideeën, schetsen en prototypes zich ontplooien. Deze eenmalige stukken worden één keer per jaar gepresenteerd.

Als goudsmid kunnen ze hun ideeën werkelijkheid laten worden, ideeën die vervolgens door iemand worden meegedragen. Bij het maken van maatwerk dragen ze bij aan iemands mijlpaal en vangen zij deze in een tastbaar object. Bij elke creatie worden de dames geïnspireerd door verschillende dingen. Voor Ellen zijn dit voornamelijk details uit ornamenten in de stad of bijzonderheden in kunst of film. Lotte haalt inspiratie uit fotografie, architectuur en verschillende kunststromingen.

Duurzaamheid
Oogst houdt met betrekking tot haar inrichting en bedrijfsvoering bewust rekening met duurzaamheid en vraagt hetzelfde van haar leveranciers. Daarnaast worden de sieraden gesmeed van gerecycled goud en zilver en is het uiteraard de bedoeling dat ze een leven lang meegaan. Daarnaast maken ze als duurzame oplossing veel sieraden van eigen goud van de klant, ook wel ‘urban mined’ goud genoemd. Dit is zowel goed voor het milieu, als emotioneel waardevol.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

lotte porrio van oogst goudsmeden

Lotte Porrio

Sieraadontwerper

ellen philippen, goudsmid bij oost

Ellen Philippen

Sieraadontwerper