De Gemeente Amsterdam wil ruim honderd maakbedrijven begeleiden bij de overstap naar circulair en duurzaam ondernemen. Waarom? Om samen de stad toekomstbestendig te maken en houden. Het adviestraject ‘Circulair Ondernemen’ is ontwikkeld om Amsterdamse makers gratis advies en begeleiding te kunnen bieden op dit gebied. Een waardevol en interessant project voor lokale makers, daar willen we graag meer over weten.
Daarom gingen we in gesprek met Jos Vlugter, Adviseur Circulaire Economie bij Partners for Innovation, een adviesbureau voor duurzame innovatie (en tevens partner van Amsterdam Made). De Gemeente Amsterdam heeft samen met Partners for Innovation dit traject ontwikkeld, speciaal voor de Amsterdamse mkb maakindustrie. Door mee te doen aan dit traject krijgen makers inzicht in hoe zij mogelijk waarde verliezen of mislopen door hun huidige manier van werken en wat de milieu-impact daarvan is. Ook doen zij kennis en vaardigheden op om een succesvolle circulaire waardepropositie te ontwikkelen waarmee zij zich kunnen onderscheiden.
Het traject
De makers worden binnen dit traject geholpen concrete stappen te zetten.Hoe ziet dat er praktisch uit? “Circulair Ondernemen bestaat uit een persoonlijk intakegesprek, twee praktische workshops, 1-op-1 begeleiding en informatieve webinars over circulaire thema’s”, vertelt Jos. “Deze activiteiten worden gedurende het hele jaar herhaald, zodat ondernemers op ieder moment kunnen instappen.” Partners for Innovation biedt een team van negen experts op het gebied van circulaire economie, dus er is altijd tenminste één expert die affiniteit heeft met het specifieke product of werkgebied van de maker.
Transitie naar een circulaire economie
Jos vertelt meer over de aanleiding voor het opzetten van dit traject. “In onze huidige economie worden waardevolle producten en materialen na gebruik vaak weggegooid. Dit is niet alleen zonde, de groeiende vraag naar nieuwe grondstoffen zorgt ook voor veel afval en milieuschade, waaronder de uitstoot van broeikasgassen. Dit is economisch inefficiënt, het maakt bedrijven kwetsbaar voor schaarste van zeldzame materialen en is op de lange termijn niet houdbaar. Dit is waarom de gemeente inzet op de transitie naar een circulaire economie.”
Een nieuwe manier van werken
Het doel is om het gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen in 2030 met 50% te verminderen en in 2050 volledig circulair te zijn. Deze doelstelling vraagt om een nieuwe manier van werken, legt Jos uit. “Producten worden ontworpen om te worden hergebruikt en hun waarde wordt zo lang mogelijk behouden. Grondstoffen zijn hernieuwbaar of gerecycled en afval is er nog maar minimaal.” Het is duidelijk: Amsterdamse (mkb) maakbedrijven spelen een cruciale rol in deze transitie. “Het adviestraject is er om hen hierin te ondersteunen en te inspireren.”
De makers en hun vraagstukken
Ondernemers kunnen meedoen als hun bedrijf gevestigd is in Amsterdam of als de maak- of ontwerp-activiteiten in Amsterdam plaatsvinden. Het soort uitdagingen en vragen waar makers mee aankloppen, loopt sterk uiteen. “Soms zijn ze vooral benieuwd wat circulair ondernemen hun te bieden heeft. Het kan hierbij gaan om het maken van een duurzame materiaalkeuze tot het vinden van samenwerkingspartners om een circulair idee te realiseren. Meestal ontdekken we aan de hand van een analyse van hun gehele waardeketen meerdere nieuwe kansen om waarde terug te winnen of nieuwe waarde te creëren.”
Vrijblijvend inschrijven
Hoe het zit met de tijdinvestering? Van deelnemers wordt gevraagd dat zij tenminste twee dagdelen beschikbaar zijn voor de twee workshops. Ondernemers die zich afvragen of deelname iets voor hen is, kunnen zich echter volledig vrijblijvend inschrijven. “Tijdens een intakegesprek van een half uur wordt samen onderzocht of het traject bij hen past en voor welke circulaire uitdagingen zij momenteel staan.”
Iets voor jou? Hier vind je meer informatie over het adviestraject en hier kun je je (vrijblijvend) aanmelden.