Amsterdam
06 242 339 51
Toetsie Zwitserlood
Oprichter
Bij de Amsterdamsche Zeepfabriek draait het om mensen, en om zeep. In hun zeepatelier in Amsterdam Oost maken ze eerlijke, ambachtelijke zepen en bieden ze mensen tegelijkertijd de mogelijkheid om ritme in hun leven te krijgen. Het werken met mooie ingrediënten en het maken van een waardevol product kan een heerlijke ervaring zijn voor mensen die een plek nodig hebben om op adem te komen, te bedenken wat ze willen of onder de mensen willen zijn en werken.
De Amsterdamsche Zeepfabriek is ontstaan in 2014, toen Toetsie Zwitserlood de zeepwereld indook. Na zeventien jaar kon ze zich vanwege de vele bezuinigingen en veranderingen niet meer vinden in de jeugdzorg en maakte ze een doorstart. Haar zorg voor anderen blijft wel bestaan. Ze werkt tegenwoordig samen met meerdere vrijwilligers om de heerlijke zepen aan de man te brengen. Naast het werken met duurzame ingrediënten wil de Amsterdamsche Zeepfabriek ook een sociale rol in de stad vervullen, door werk te bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Wij willen graag een goeddraaiende sociale firma zijn waarbij ook een deel van de winst naar de vrijwilligers gaat te zijner tijd. Het gaat niet om de kwantiteit zepen maar om de kwaliteit van werken en leven,’ aldus Toetsie.
Een duurzaam alternatief
De zepen worden in Amsterdam-Oost gemaakt met oliën, vetten en geuren van het Engelse NHR Organic Essential Oils, die zorgdragen voor gecertificeerde biologische teelt. De vetten en oliën worden in het atelier gemengd met een loogoplossing. Zodra deze bij elkaar komen, ontstaat er verzeping en na vierentwintig uur kun je de zeep snijden om vervolgens een maand te laten rijpen. Langzamerhand verandert de pH-waarde zodat het uiteindelijk goed is voor gebruik: zeep voor handen, gezicht, lichaam en voeten! De zepen zijn zinnenprikkelend en verzorgen de huid door vijf procent meer olie te gebruiken dan voor zeep maken nodig is. Een mooi alternatief voor douchegel.
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de Amsterdamsche Zeepfabriek; ze gebruiken bijvoorbeeld bewust geen palmolie en verpakken hun zepen in gerecycled papier, om zo min mogelijk druk op de natuur te leggen. Zeep is zelf een duurzaam alternatief voor vloeibare zeepproducten waar vaak toevoegingen in zitten die niet nodig zijn, en vaak schadelijk zijn voor het milieu. ‘Biologisch geteelde oliën en vetten maken dit product extra aantrekkelijk in een wereld waarin we zelf verantwoordelijk zijn voor onze keuzes wat betreft elkaar en het milieu.’ Daarnaast streven naar een socialere economie: ‘bij ons betaal je wat het product kost en een beetje meer voor de sociale context en het brood op de plank.’
‘Bij ons betaal je wat het product kost en een beetje meer voor de sociale context en het brood op de plank.’