De Amsterdamsche Zeepfabriek

Eerlijke, ambachtelijke zepen

Tweede Oosterparkstraat 210
Amsterdam
06 242 339 51
Naar de website

Toetsie Zwitserlood

Oprichter

Bij de Amsterdamsche Zeepfabriek draait alles om ambachtelijke zeep en sociale betrokkenheid. In hun zeepatelier in Amsterdam-Oost maken ze duurzame, handgemaakte zepen en bieden ze tegelijkertijd een plek voor mensen die behoefte hebben aan ritme en structuur. Het werken met hoogwaardige ingrediënten en het creëren van een waardevol product biedt een rustgevende ervaring voor hen die op zoek zijn naar een nieuwe start of een sociale werkplek.

Over de maker
De Amsterdamsche Zeepfabriek werd opgericht in 2014 door Toetsie Zwitserlood. Na een carrière van zeventien jaar in de jeugdzorg, besloot ze door bezuinigingen en veranderingen een nieuwe weg in te slaan. Met een blijvende zorg voor anderen, zet Toetsie zich nu in voor zowel de productie van eerlijke zeep als het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Haar doel is om de fabriek uit te laten groeien tot een sociale onderneming waarbij uiteindelijk ook een deel van de winst naar de vrijwilligers kan gaan.

Zwierzeep van Amsterdamsche Zeepfabriek

Productieproces
De zepen worden gemaakt met gecertificeerde biologische oliën, vetten en geuren van NHR Organic Essential Oils. Het proces begint met het mengen van oliën en vetten met een loogoplossing, wat verzeping veroorzaakt. Na 24 uur is de zeep klaar om gesneden te worden en begint een rijpingsproces van een maand, waarin de pH-waarde langzaam verandert om de zeep veilig en verzorgend te maken. Het resultaat is een zachte, voedende zeep die geschikt is voor handen, gezicht, lichaam en voeten.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk aspect van de Amsterdamsche Zeepfabriek. Ze vermijden palmolie, gebruiken gerecycled papier voor hun verpakkingen en maken zepen die een milieuvriendelijk alternatief bieden voor vloeibare producten met onnodige toevoegingen. De biologisch geteelde oliën en vetten versterken de ecologische verantwoordelijkheid van het product. Daarnaast draagt de fabriek bij aan een socialere economie door eerlijke prijzen te hanteren, waarbij een deel naar het sociale werkproject gaat.

‘Bij ons betaal je wat het product kost en een beetje meer voor de sociale context en het brood op de plank.’

Toetsie Zwitserlood

Oprichter