Keurmerk Commissie

Alle bedrijven die onderdeel willen worden van Amsterdam Made & Locally Made, worden bekeken door onze Keurmerk Commissie. De commissieleden, een groep van zes experts op verschillende gebieden, toetsen op de kernwaarden duurzaamheid en creativiteit of vakmanschap.

Ir. Annelies Soede (Gemeente Amsterdam)
Studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft (Ergonomie, verpakkingsontwerp, logistiek) en is via het bedrijfsleven (Van Leer Packaging Worldwide; product-ontwikkeling, operations management en inkoop) terechtgekomen bij de Gemeente Amsterdam, Economische Zaken. Ze heeft de oprichting van Amsterdam Made en het keurmerk van nabij meegemaakt, in haar toenmalige functie als beleidsadviseur maakindustrie en duurzaamheid, en blijft als commissielid verbonden.

Frederike Top (designer van Amsterdam Made)
Studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Product Design) en heeft haar eigen designstudio in Amsterdam. Ze ontwerpt producten en installaties voor zowel interieur als voor de openbare ruimte waarbij licht een grote rol speelt. Daarnaast is (sociale-) interactie een belangrijk thema dat vaak terugkeert in haar werk. Naast het runnen van haar studio is Frederike hoofd van de afdeling Product Design aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Nathan Wiersma (bestuurslid Amsterdam Made)
Heeft jarenlange ervaring in communicatie, eventorganisatie en management. Eigenaar van SVP sfeerbeheer (creatief advies- en organisatiebureau), uitvoerend producent van onder andere  SAIL 2015, TEDxBinnenhof en Innovatie Expo 2016. Is tevens, Directeur programmering en producties van de Kromhouthal, Directeur van het Amsterdams Maker Festival; Bestuurslid van de Coöperatie Cultuurtafel Amsterdam Noord.

Peter van der Arend (bieroloog)
Speciaal voor bierbrouwers die het keurmerk aanvragen schakelen wij Peter van der Arend in, bevlogen bierliefhebber en bieroloog. Zijn avontuur begon in 2000 met de opening van Proeflokaal Arendsnest aan de Herengracht, waar uitsluitend Nederlandse bieren worden getapt. Een primeur in Nederland! Inmiddels heeft hij vier cafés in Amsterdam: The BeerTemple schenkt voornamelijk Amerikaanse bieren, ’cause BEER Loves FOOD voor een heerlijke maaltijd naast het biertje, en Craft & Draft, waar bieren van over de hele wereld op tap staan.

Mevrouw Hamersma (voedseldeskundige)
Karin Richter is vooral bekend als Mevrouw Hamersma: kok voor familie, vrienden en tegenwoordig ook voor Het Parool. Ze kookt de laatste jaren iedere zaterdag een gerecht waar het proefpanel van Harold Hamersma passende wijnen bij uitzoekt. In de Pijp opende ze haar eigen kookboekenwinkel waar elke dag wordt gekookt. Hier kan je kookboeken waarop je bent uitgekeken inruilen voor iets lekkers uit het assortiment van Hamersma.

Tess Posthumus (hospitalitydeskundige)
Zo’n tien jaar geleden kwam Tess Posthumus in aanraking met de wondere wereld van cocktails. Na haar studies Media en Cultuur en Sociologie – waar ze al onderzoek deed naar verschillende alchoholgerelateerde onderwerpen – stortte ze zich volledig in de hospitalitywereld. Dat doet ze niet onverdienstelijk: inmiddels heeft ze haar eigen bar waar ze drie dagen in de week de cocktails shaket, is ze auteur van het boek Cocktails met Tess en draagt ze de titel beste vrouwelijke bartender ter wereld. Posthumus neemt in de Keurmerkcommissie de sterke dranken voor haar rekening.