koda amsterdam

Accessoires van reststoffen

Amsterdam
+31 6 53 78 95 08 diana@koda.nl
To the website

Diana van Dongen

Oprichter

Tijdens Dutch Design Week 2013 werd koda amsterdam gelanceerd, een merk dat unieke accessoires maakt van stoffen die anders zouden worden weggegooid. Ontworpen door Nederlandse ontwerpers, gemaakt door Nederlandse ateliers.

Het idee voor koda amsterdam is in 2012 ontstaan tijdens een ontmoeting op Dutch Design Week in Eindhoven. Het Nederlandse meubel- en gordijnstoffen merk De Ploeg toonde een eenmalige collectie gemaakt van hun knipverlies: de stukken stof die tijdens het knippen van orders overblijven. Denk bijvoorbeeld aan het laatste stukje stof aan het eind van een rol, of een strook met een klein weeffoutje.

Duurzaamheid en Dutch Design
Diana had gewerkt voor onder andere De Bijenkorf en Gamma, maar wilde zelf een bedrijf starten. ‘Ik wist dat daarin de ingrediënten duurzaamheid, textiel en Nederlands ontwerp een rol moesten spelen, dus toen ik tijdens Dutch Design Week dit project van De Ploeg tegenkwam vielen alle puzzelstukjes samen’. Met de motivatie het knipverlies structureel te redden van de vuilnisbelt, schreef Diana een plan voor een samenwerking.

Om de paar weken reist Diana naar Aarle-Rixtel om de stoffen op te halen, die ze vervolgens in haar atelier sorteert op kleur en soort. De meubelstoffen zijn perfect voor de zachte en sterke tassen, laptop sleeves en etuis. De gordijnstoffen worden gebruikt als voering. De ontwerpen komen van verschillende Nederlandse ontwerpers, waaronder Chris van Veghel (Etui en Briket) en Nikki Giling (Rafel- en Plissé-tas). De honderden verschillende meubel- en gordijnstoffen maken dat elk item uniek is. Elk product heeft een label met een uniek nummer, de naam van de ontwerper, de herkomst van de stof en het atelier dat het gemaakt heeft.

Na de samenwerking met De Ploeg heeft Diana inmiddels ook producten gelanceerd van Luxaflex plissé-gordijnstoffen en het knipverlies van Karsten Tenten uit Zwaag.

Nederlandse ateliers
Het grootste deel van de productie vindt plaats bij Pantar, het Amsterdamse werk-leerbedrijf in Amsterdam-Noord dat werk biedt aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Elke woensdag is Diana hier om de productie van haar accessoires door te spreken. Technisch ingewikkelde producten worden gemaakt in het atelier van Els Roseboom in Zaandam.

koda amsterdam is onder andere te koop bij: Friday Next, Spiegel, &K en Stedelijk Museum (museumwinkel) in Amsterdam, Textielmuseum Tilburg en museum Voorlinden in Wassenaar.

Diana van Dongen

Oprichter