Nadine Kieft Jewelry

Sieraden, trouwringen en verlovingsringen

Kraijenhoffstraat 137b
Amsterdam
020 78 50 193
To the website

Nadine Kieft

Sieraadontwerpster

Het was een sprong in het diepe toen Nadine Kieft in 2007 besloot om haar eigen atelier te openen. Het was een stap die al jaren in de maak stond, vanaf het moment dat zij sieradenontwerp als vak koos. Op vakantie in Berlijn had zij een goudsmid ontmoet die vanuit huis werkte en onder andere sieraden verkocht in Japan. “Ze had gewoon haar werkbank in de keuken met wat gereedschapjes zo aan de muur. Ze liet me een klein zakje edelsteentjes zien dat heel duur was en daar maakte ze hele kleine kastjes voor en ik vond dat zo magisch. En toen dacht ik: ja, dit zou best wel eens bij mij kunnen passen”, vertelt Nadine. Ze zou niet alleen kunnen priegelen met metalen en edelstenen, maar ze zou zelfstandig kunnen werken en maken wat ze zelf écht mooi vond. Haar eerdere plan om journalist te worden werd opzij gezet en ze schreef zich in bij de Vakschool voor Edelsmeden op de Postjesweg (sinds 2005 de locatie van Het Sieraad).

 

Hoewel ze de ambitie had om voor zichzelf te werken, had ze na haar afstuderen meteen een baan nodig. Ze kon aan de slag bij Gem Kingdom, een Amsterdams sieradenbedrijf bekend om haar modesieraden. “Ik had het geluk dat ik daar kon werken, want als goudsmid is het echt heel lastig om een baan te vinden. De meeste goudsmeden hebben niet het geld om personeel aan te nemen, dus de banen zijn er niet voor het oprapen.” Die jaar later, met ervaring, een dosis zelfvertrouwen en wat meer financiële zekerheid, startte ze haar eigen bedrijf: Nadine Kieft Jewelry.

Atelier in Amsterdam Oost
Evenals de Berlijnse goudsmid begon ook Nadine eerst in haar eigen woonkamer, maar inmiddels heeft ze een prachtig atelier in Amsterdam Oost. De knusse, lichte werkplaats is verstopt achter gordijnen op de begane grond van een herenhuis. Spontane bezoekers zijn altijd verrast dat het niet een winkel is (het is alleen mogelijk om te bezoeken op afspraak). Gasten kunnen plaatsnemen aan een massief houten tafel in het midden van het atelier, omringd door een selectie sieraden die her en der worden tentoongesteld. De rest van de ruimte wordt in beslag genomen door gereedschap, machines en werkbanken. Hier worden alle sieraden van Nadine Kieft Jewelry met de hand gemaakt.

De sieraden
Nadine werkt voornamelijk met goud, zilver en edelstenen zoals smaragd, saffier en topaas. Inspiratie wordt onder andere gehaald uit de natuur, in het bijzonder de grove structuren die daarin gevonden kunnen worden, zoals van takjes, schors of koraal. Dit kan je goed terugzien in de sieraden, die tegelijkertijd klassiek ogen maar een natuurlijke, rauwe afwerking hebben. In veel oorbellen en ringen komen ook andere aspecten van de natuur terug; smaragd oorbellen met wolvenkopjes, ringen met hertencamee of met bladeren versierd, en colliers met vlinder hangers.


Gerecycled goud
Aan haar vaste werkbank werkt Nadine met name met goud, veelal Fairtrade of gerecycled. Het goud dat tijdens het maken overblijft, wordt opgevangen in een lade in de werkbank (om ervoor te zorgen dat verschillende soorten metaal niet mengen is elke werkbank gereserveerd voor één type metaal). De grote stukken smelt ze zelf om en het goudvijlsel dat is gemengd met kleine stukjes vuil levert ze in bij een recyclebedrijf dat het reinigt, smelt en er weer goudplaat en -draad van maakt.

Nadine Kieft

Sieraadontwerpster