Slagerij Woorts

Slagerij

Hollandse Kade 31
Abcoude
020 67 953 74 info@slagerijwoorts.nl
To the website

Peter Woorts

Eigenaar

Slagerij Woorts opende in 1964 de deuren van de winkel op de Maasstraat. Destijds deelde Woorts de straat met tig andere slagers, maar door de jaren heen verdwenen veel slagers uit het straatbeeld. De groei van het aantal supermarkten en groothandels was funest voor veel kleine specialisten. Maar door de filosofie van het ambacht te koesteren is Slagerij Woorts uitgegroeid naar een winkel met veel vaste klanten die van heinde en verre komen om vlees te kopen.

Sinds het begin zijn de ossenworst en filet americain meest populaire producten van de slagerij. Jarenlang produceert Woorts dit achterin de slagerij, in dezelfde ruimte waar het vlees voor de winkel wordt uitgebeend. Met de introductie van nieuwe, strengere hygiëneregels  (HACCP en BRC) werd het bedrijf in 1989 gedwongen om de productie van hun worst en filet americain te verhuizen naar een grotere locatie. Via wat omzwervingen kwamen ze uiteindelijk terecht in Abcoude, onder de rook van Amsterdam. Hier maakt Woorts nu elke week een grote hoeveelheid ossenworst en filet americain die wordt geleverd aan verschillende grossiers en supermarkten.

Filosofie van het ambacht
Slagerij Woorts werkt samen met slachterijen die op traditionele wijze te werk gaan: ‘We willen dat er met aandacht gewerkt wordt, zodat het dier, en het vlees, krijgt wat het verdient,’ vertelt Peter Woorts. Het rundvlees dat bij de slagerij wordt aangeleverd, is afkomstig van verschillende Nederlandse boerderijen. De slagers malen het vlees in kleine porties die in verschillende fases de gehaktmolen in gaan, zodat er continu controle is over het product. Door op bestelling te werken heeft Woorts altijd verse ingrediënten. ‘Op dinsdag wordt de koe geslacht, op donderdag is het worst. Dus het gaat allemaal heel snel, we houden het allemaal heel vers.’

Rijpe runderen met veel smaak
Het vlees voor de ossenworst en filet americain komt van rijpe runderen met een hoog gehalte vet, de smaakdrager van vlees. Een mooie bijkomstigheid is dat rijpe runderen niet alleen goed smaken, maar ook een goed leven hebben gehad. ‘Je bent bezig met een mooi product en je gebruikt daar vlees voor dat van koeien komt die het heel goed hebben gehad,’ zegt Peter. ‘Alles wat het goed heeft, gedijt.’ De kwaliteit van het product stijgt verder doordat de slagerij gebruik maakt van de vang van de koe, wat een vollere smaak en meer bite geeft dan de hals en onderrib die doorgaans worden gebruikt. Veel meer hoeven ze niet te doen om een lekker, natuurlijk product te maken. ‘Niet teveel kruiden, niet teveel specerijen, gewoon dat wat hoort. En dan moet het product het zelf doen.’

Een van de belangrijkste factoren voor de slagerij is dat alles met respect voor het product en de consument wordt gedaan. ‘Je kan niet zomaar aanrommelen. Je moet daar wel heel bewust mee bezig zijn. Je bent met eten bezig, en met eten bezig zijn geeft een stuk verantwoording. Voor jezelf, maar ook naar de consument toe. Dat moet goed geborgd zijn.’ Slagerij Woorts is onder andere BRC-gecertificeerd en een deel van de producten heeft het Beter Leven keurmerk met twee sterren, waar ze natuurlijk ontzettend trots op zijn.

Currently Slagerij Woorts doesn’t have its own website.

Peter Woorts

Eigenaar