Stadshout

Van, door, voor Amsterdam

Stadshout

Stichting Stadshout is een uitstekende duurzame organisatie die Amsterdams hout een nieuwe bestemming geeft. Hout van bomen en planten, dat zonder tussenkomst van een gepassioneerde meubelmaker als afval zou worden afgevoerd om als brandstof te worden gebruikt. Crisow von Schulz zag regelmatig met verbazing en teleurstelling hoe hoogwaardig Amsterdams hout bij het afval belandde, terwijl teakhout in Nederland duurder is dan een teaktafel uit Indonesië. Stadshout is opgericht met de wens om deze verspilling tegen te gaan.

Amsterdamse ondernemers

Sinds 2010 levert Stadshout gezaagd en gedroogd hout aan diverse Amsterdamse bedrijven en werkplaatsen – zoals ontwerpbureau Waarmakers – en werkt daarnaast samen met de gemeente aan mooie producten voor de stad. Zo staan ​​in het Sarphatipark eikenhouten banken die in samenwerking met buurtbewoners zijn geproduceerd, zo is ook in het Amstelpark samen met architectenbureau Florian Eckhardt een prachtig paviljoen van iepenhout neergezet. In het Amstelpark bevindt zich tevens houtzagerij Stadshout, die maandelijks te bezoeken is.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van Stadshout is het terugdringen van transport en CO2-uitstoot. Door samen te werken met de gemeente en met groene bedrijven die de bomen kappen, kan hout van de straat gebruikt worden in plaats van dat het uit Azië geïmporteerd moet worden. Transportafstanden en CO2-uitstoot zijn daardoor minimaal. Door Amsterdams hout nieuw leven in te blazen stimuleert de stichting bovendien de circulaire economie en wordt er minder hout verspild.

Workshops and trainingen

Naast het transformeren van Amsterdamse bomen verzorgt Stadshout regelmatig workshops en trainingen aan studenten, bedrijven en buurtbewoners die geïnteresseerd zijn in houtbewerking en dit op een duurzame manier willen doen. Voor de Stichting Kerk en Buurt zijn onder leiding van meubelmakers uit Stadshout door drugsverslaafden en daklozen meditatiekrukjes gemaakt voor de Nassaukerk en wordt er regelmatig les gegeven aan kinderen.

Stadshout Shop

In hun winkel aan de Tweede Jan van der Heijdenstraat verkoopt Stadshout een aantal prachtige producten van Amsterdams hout, zoals fietskratten van populier, linde of schijven, maar ook vogelhuisjes en meubelen van verschillende boomsoorten.