Burgermeester

Waanzinnige burgers

Utrechtsestraat 8
Amsterdam
0900 287 4377
Naar de website

Dion Eggen & Justus de Nijs

Oprichters

In 2007 opende Burgermeester voor het eerst haar deuren aan de Albert Cuypstraat, om gastronomische burgers aan de man te brengen. Inmiddels is Burgermeester uitgegroeid tot een bekend fenomeen met drie zaken in de stad. Het idee voor het restaurant ontstond bij drie Amsterdamse vrienden die een tegenhanger wilden bieden voor matig fastfood. Hoewel de stad nu overspoeld is met burgerzaken, was dat een aantal jaar geleden heel anders.

Iedereen die ooit bij Burgermeester naar binnen is gestapt, heeft de posters van hun koeien in de wei gezien: een uitnodiging voor gasten om te weten wat ze eten. Door transparant te zijn over de herkomst van het vlees kunnen mensen met een gerust hart een burger eten in de zaak, waar de nadruk niet alleen ligt op kwaliteit, maar ook op duurzaamheid. De beelden die de wanden sieren zijn dan ook van dezelfde Blonde d’Aquitaine-runderen die in het restaurant zijn geserveerd.

Het vlees voor de burgers is afkomstig van runderen uit de Betuwe, waar ze op een prachtig landgoed vrij mogen grazen. De Texelse lammeren worden gehouden met veel ruimte om los rond te lopen. Door uitsluitend in zee te gaan met goede leveranciers kan Burgermeester constante kwaliteit bieden terwijl ze rekening houden met boer, dier en land. En deze focus wordt nog verder doorgetrokken: ook de koffie, kleding en elektriciteit worden uitgekozen met duurzaamheid in gedachte. Om de kwaliteit te waarborgen, wordt alles door Burgermeester in-house gemaakt, van de bief- en manchegoburgers tot de ketchup, mosterd en het ijs voor de milkshakes. Zoals het hoort. Op deze manier vervult het diner-style restaurant haar missie: waanzinnige burgers op een eerlijke wijze voor een breed publiek.

Het seizoensgebonden menu, met verschillende grote burgers en mini’s (van rundvlees, lam, gevogelte, vis en twee vegetarische opties), verse milkshakes, bijgerechten en salades, verandert een paar keer per jaar. Daarnaast kunnen gasten ideeën indienen voor de Maandburger, het beste idee wordt aan het eind van de maand gekozen door het voltallige personeel. De winnaar krijgt een warm onthaal met de eigen burger en prosecco.

Vandaag de dag wordt Burgermeester gerund door Dion Eggen en Justus de Nijs, die drie filialen in Amsterdam overzien. In het Centrum (Utrechtsestraat 8), in de Jordaan (Elandsgracht 130) en bij Artis (Plantage Kerklaan 37). Alle locaties zijn 364 dagen per jaar open, van 12.00 tot 23.00.

 

Dion Eggen & Justus de Nijs

Oprichters