Preciosa

Een stukje Nederlands erfgoed op je neus

Frame Holland BV
Oude Venneperweg
Burgerveen
0172 506 122
Naar de website
Frame Holland

Hans, Menno & Saskia Borsboom

Eigenaren

Preciosa is hét Nederlandse vintage brillenmerk. Het is het hoofdmerk van Frame Holland; de laatste overgebleven brillenfabriek van Nederland.

Over de makers
Toen de vader van Menno, Saskia en Hans Borsboom in de jaren zestig de kans kreeg om mede-eigenaar van de brillenfabriek Preciosa (voorheen ENFA: Eerste Nederlandse Fabrikant van hoorn-, schildpad- en doublémonturen) te worden, greep hij die met beide handen aan. Hij breidde de collecties uit en ging de grenzen over. Van jongs af aan werden Hans’ kinderen bij het bedrijf betrokken, waardoor ze al vroeg werden klaargestoomd voor de overname die in 2007 zou plaatsvinden. Inmiddels is Frame Holland de laatst overgebleven brillenfabriek van Nederland en de Preciosa collectie hun paradepaardje.

Als huidige eigenaren van het bedrijf hebben Hans’ kinderen allen hun eigen expertise. Menno ontwerpt de brillen, Hans vervaardigt ze en Saskia zorgt ervoor dat ze bij gespecialiseerde opticiens in de schappen komen te liggen. De bundeling van deze drie krachten en de medewerkers in binnen- en buitendienst zorgen ervoor dat de brilmonturen gemaakt en verkocht worden.

Productieproces & duurzaamheid
Voordat de bril op de neus van de klant belandt, gaan er zo’n tachtig tot honderdtwintig handelingen aan vooraf. Hoewel een deel van het maakproces door machines is overgenomen, komt er nog altijd veel handwerk bij kijken. De monturen worden vervaardigd uit bioacetaat – een kunststof gemaakt van katoen en houtpulp – van Mazzucchelli uit Italië. Het acetaat komt in grote platen binnen die vervolgens in kleinere ‘plakjes’ worden gesneden. Uit die plakjes wordt de basis van het montuur gefreesd. Dit basismontuur legt vervolgens een hele route door de fabriek af, van het plaatsen van de scharnieren voor de pootjes tot het polijsten zodat de bril een mooie glans krijgt. Afgezien van de levering van de grondstof, gebeurt alles dus in eigen huis.

Frame Holland

Hans, Menno & Saskia Borsboom

Eigenaren