Stadshout Amsterdam

Hout van, voor en door Amsterdam

Van Woustraat 70
1073 LN Amsterdam
020 67 590 63
Naar de website
crisow von schulz

Crisow von Schulz

Oprichter

Stichting Stadshout is een duurzame organisatie die een nieuwe bestemming geeft aan Amsterdams hout. Hout van bomen en planten dat anders als afval afgevoerd zou worden om tot brandstof te dienen.

Over de maker
Met verbazing en teleurstelling keek Crisow von Schulz regelmatig toe hoe Amsterdams hout van hoge kwaliteit bij het vuilnis terechtkwam, terwijl teakhout in Nederland prijziger is dan een teakhouten tafel uit Indonesië. Met de wens om deze verspilling tegen te gaan werd Stadshout opgericht. Sinds 2010 levert Stadshout gezaagd en gedroogd hout aan verscheidene Amsterdamse ondernemingen en werkplaatsen en werkt het samen met de gemeente om mooie producten te maken voor de stad. Zo staan er in het Sarphatipark banken van eikenhout die zijn geproduceerd door een samenwerking met buurtbewoners. En in het Amstelpark is samen met architectenbureau Florian Eckhardt een prachtig paviljoen van iepenhout opgezet. In het Amstelpark is bovendien de zagerij van Stadshout gevestigd, die maandelijks te bezoeken is.

Duurzaamheid
Een van de belangrijkste uitgangspunten van Stadshout is het verminderen van transport en CO2 uitstoot. Door samen te werken met de gemeente en met groenbedrijven die de bomen kappen kan hout uit de straat gebruikt worden in plaats van dat het uit Azië geïmporteerd moet worden. Transportafstanden en de CO2 uitstoot zijn hierdoor minimaal. Door Amsterdams hout een nieuw leven in te blazen stimuleert de stichting bovendien de circulaire economie en wordt er minder hout verspild.

Naast het omtoveren van Amsterdamse bomen geeft Stadshout geregeld workshops en trainingen aan scholieren, bedrijven en buurtbewoners die geïnteresseerd zijn in houtbewerking. In hun winkel aan de van Woustraat verkoopt Stadshout mooie houten producten die ze zelf hebben geproduceerd én houten producten van andere lokale makers. 

crisow von schulz

Crisow von Schulz

Oprichter