Amsterdam Made; achter de schermen

Amsterdam Made bestaat bijna 8 jaar. Tijd om meer te vertellen over hoe het bedrijf is ontstaan, uit wie het team bestaat en wat voor werkcultuur er heerst. We nemen je graag mee achter de schermen!

Amsterdam Made is bedacht door Bas Beekman, die geïnspireerd werd door San Francisco Made. Ook in Amsterdam zag hij de behoefte om te laten zien wat de stad in huis heeft aan lokaal en duurzaam geproduceerde producten. Daarnaast waren er in 2015 nog weinig initiatieven die de kleinere makers in de stad met elkaar verbond. Dit sloot mooi aan bij een vraag vanuit de Gemeente Amsterdam, die graag een keurmerk wilde voor kwalitatief hoogwaardige producten uit de stad.

IN HET VAK GEROLD

Marit Timmerman, Managing Director bij Amsterdam Made, werkte eerder fulltime bij grotere corporate bedrijven maar zegde haar baan op om een jaar meer tijd met haar pasgeboren tweeling door te brengen. “Bas zou Amsterdam Made verder gaan opzetten en vroeg mij voor het bestuur. Doordat hij redelijk snel daarna een andere focus kreeg en ik al een aantal dingen oppakte, ben ik in dat gat gesprongen. Pas na twee maanden had ik door dat ik dit daadwerkelijk aan het doen was!” Bijna acht jaar later verveelt het Marit nog steeds niet. “Ik ga nog altijd met plezier naar mijn werk en vind het ook ontzettend leuk om erover te vertellen. Mensen vinden het een tof en sympathiek initiatief. Dat is het ook.”

EEN KLEIN, HECHT TEAM

Net als veel groeiende bedrijven heeft Amsterdam Made de afgelopen jaren verschillende dingen uitgeprobeerd en is het team gegroeid en (onder andere door corona) weer wat geslonken. Een klein, maar hecht team.

Marit heeft een achtergrond als Revenue Management & Business Development Manager bij grotere corporates zoals KLM en NS. Zij houdt zich nu als Managing Director bezig met de overall strategie van Amsterdam Made, de groei van het bedrijf en onderhoudt het contact met de partners. Jennifer is met haar jarenlange saleservaring bij onder andere Nike onze perfecte Relatiemanager. Zij is het aanspreekpunt voor alle makers, onderzoekt waar hun behoeften liggen en zorgt ervoor dat het team op de hoogte is en hierop kan inspelen.

Voor alles wat met communicatie te maken heeft moet je bij Nadine zijn, gezien haar ervaring als contentmanager, journaliste en hoofdredacteur voor zowel online als offline media. Als Communicatiemanager is zij eindverantwoordelijk voor alle communicatie uitingen en samenwerkingen met de media. Zij kan niet zonder de hulp van Sacha, die als stagiaire bij Amsterdam Made begon en zich daarna verder is gaan ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels werkt Sacha bij Amsterdam Made als Content Creator, terwijl ze daarnaast Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam studeert. Sacha creëert de visuele content en is verantwoordelijk voor de social media kanalen en de Amsterdam Made producten op de website.

DE BEDRIJFSCULTUUR

Iedere organisatie heeft haar eigen bedrijfscultuur, die bepalend is voor het bedrijf. Bij Amsterdam Made vinden we het belangrijk dat ons werk goed aansluit bij ons privéleven en er een juiste balans is. Vrijheid, flexibiliteit en vertrouwen zijn enorm belangrijk. Nadine: “Om een voorbeeld te geven; we doen niet alleen aan hybride werken, maar ook is het mogelijk om vanuit het buitenland – remote – te werken. Zo werk ik zelf af en toe vanuit Spanje en binnenkort ga ik een tijdje in Taiwan wonen en vanuit daar werken. Ik vind het bijzonder dat dit mogelijk is en fijn dat ik het vertrouwen krijg om het op deze manier te doen.”

Ook voor Marit en Jennifer, die beiden drie kinderen thuis hebben, werkt deze manier van ons werk indelen ook goed. Jennifer: “Door de manier waarop wij werken en de flexibiliteit die wordt geboden, is het voor mij toch mogelijk om een baan te hebben waarbij ik echt iets kan betekenen én er voldoende voor mijn kinderen te zijn. Ik ben blij met zo’n werkgever.”

Marit: “Ook krijgt iedereen die bij Amsterdam Made werkt twee ik-heb-vandaag-wat-leukers-te-doen-dagen per jaar, boven op de standaard vakantiedagen. Dit betekent dat je in de ochtend gewoon een appje kunt sturen dat je vandaag iets anders wilt doen dan werken. Waarom? Omdat ik zulke dagen zelf had gewild vroeger!”

MOTTO’S EN MOTIVATIE

Bij Amsterdam Made hebben we een aantal motto’s die we graag aanhalen: less is more, graag of niet en wie niet kiest, verliest. Sacha: “Net zoals onze bedrijfsvisie sturing geeft, geven deze ons ook sturing. Als we ideeën of een dilemma hebben, houden we het even tegen onze motto’s aan en op die manier komen we er altijd snel uit.”

LEAN & MEAN, MAAR WEL BLIJVEN ONTWIKKELEN

Na het uitproberen van verschillende dingen, zoals het organiseren van events en het runnen van een echte webshop, zijn we erachter gekomen dat Amsterdam Made als lean & mean bedrijf het krachtigst is en het meest kan betekenen voor de makers. Jennifer: “We zouden ontzettend veel kunnen doen, maar we willen dat wát we doen ook echt góéd doen. Daar zijn ze weer: wie niet kiest, verliest en less is more.”

Daarbij is het wel belangrijk dat Amsterdam Made blijft ontwikkelen. Nadine: “Daarom doen we ieder jaar een behoefteonderzoek onder de aangesloten makers. Aan de resultaten hangen we concrete actiepunten. Ook spreken we regelmatig met de Gemeente Amsterdam en nemen we de feedback die we krijgen zeer serieus. Zo zijn we momenteel bezig met de thema’s diversiteit en inclusie en hebben we onlangs een Raad van Advies samengesteld die ons onder andere op deze thema’s gaat adviseren.”

VOORUITKIJKEN

Hoe wij de toekomst voor ons zien? Marit: “Ik voel dat ons concept zoals het nu staat, goed werkt. We willen nog beter worden in wat we al doen en de impact die we hier maken voortzetten in andere regio’s. Dit willen we samen met onze aangesloten makers en partners doen, want samen zijn we het krachtigst.”