Amsterdam Made Biobased Materials Programma

Het doel van het Biobased Materials Programma is het stimuleren van het gebruik van biobased materialen in producten voor de consument en in bouwmaterialen. Met uitzondering van de specialisten ontbreekt het de gemiddelde maker, architect en consument aan kennis over biobased materialen. Om deze groepen kennis te laten nemen van biobased materialen is er een drieledig programma opgesteld.

Het jaarlijks terugkerend BioBased Materials Event (19 t/m 21 augustus 2016)
Tijdens dit weekend zal Amsterdam Made, de makers, architecten, de eindgebruiker en andere belanghebbenden kennis laten maken met de mogelijkheden die biobased materialen bieden. Biobased materialen worden gemaakt van ‘oneindig beschikbaar natuurlijke grondstoffen’ en hebben daarom een veel kleinere milieu-impact dan conventionele materialen die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen. De laatste jaren zijn er steeds meer innovatieve materialen op de markt gekomen met tal van toepassingen.

Omdat het de consument enorm aanspreekt dat lokale gewassen uiteindelijk kunnen worden verwerkt tot meubels en bouwmaterialen, ziet Amsterdam Made het als haar taak om het verhaal over biobased materialen te vertellen aan het grote publiek. Op dit event zullen allerlei aansprekende toepassingen van deze materialen zijn te bewonderen

Biobased Materials business to business sessies
Om makers, architecten en andere gebruikers kennis te laten nemen van biobased materialen zullen er verschillende sessies worden georganiseerd waarin leveranciers de materialen aan een kleine selectie makers en andere gebruikers presenteren. Vervolgens is er de ruimte om (technische) vragen te stellen en alles te horen over de eigenschappen van de grondstoffen en halffabrikaten. Er kunnen samples worden uitgewisseld zodat de gebruikers hiermee kunnen experimenteren. Het doel is dat makers en architecten kunnen onderzoeken of ze de materialen kunnen toepassen in hun product of ontwerpen. De nieuwe toepassingen die hieruit volgen zorgen dat de verduurzaming van de maakindustrie verder in gang wordt gezet.

Biobased Materials in kaart
Amsterdam Made zal de komende tijd de biobased materialen die de regio rijk is, in kaart brengen. Via het partnerprogramma is te zien welke partijen biobased grondstoffen en halffabrikaten aanbieden.