De leukste Amsterdamse evenementen in september

Nu het staartje van de zomer in zicht is en de herfst staat te trappelen om zijn intrede te doen, is het tijd om je agenda erbij te pakken. Bedrijven en organisaties ontwaken uit hun zomersiësta en er wordt weer volop gepland om jou van de nodige informatie en entertainment te voorzien. In deze maandelijks terugkerende rubriek nemen wij je mee in de leukste (maakindustrie gerelateerde) evenementen in de stad. Van masterclasses tot maakmarkten, van workshops tot pop-ups.

5 september – Concious Consumption – Pakhuis de Zwijger

Hoe kunnen duurzame ondernemers meer mensen bewust laten consumeren? Dat is de vraag die op donderdagavond 5 september centraal staat in Pakhuis de Zwijger. Veel consumenten proberen tegenwoordig hun steentje bij te dragen aan een duurzame wereld. Maar dat wordt ze niet altijd makkelijk gemaakt. Koopverslaving ligt vaak op de loer en die dagelijkse koffie in een plastic to go beker is moeilijk los te laten. Debritu Mogesse Lusteau (founding partner Moyee Coffee), Daniël Beernink (eigenaar Rhumaa), Natascha en Anouschka Hendriks (founders JUNGL Amsterdam) en Everlyn Liu (founder straw by straw) gaan met elkaar in gesprek over het raakvlak tussen consumptie, ondernemen en duurzaamheid anno 2019. Kosten? Pay as you like. Meer info.

amsterdamse evenementen in september

8 september – Noorderparkfestival – Noorderpark

Met de komst van de herfst worden de outdoor festivals een stuk schaarser. Gelukkig is er in Amsterdam-Noord begin september nog een leuke te bezoeken: het Noorderparkfestival. Wat je er kunt verwachten? Muziek, heel veel lekker eten – uit alle windstreken – en een gezellige markt. Amsterdam Made-maker De Bakkerszonen is partner van het event! Toegang is gratis. Meer info.

amsterdamse evenementen in september

14 september – 24 uur Nieuw-West – Verschillende locaties in Nieuw-West

De 24 uur-festivals zijn altijd een mooi moment om een wijk te leren kennen waar je wellicht niet zo vaak voet aan wal zet. Er worden tal van activiteiten georganiseerd zodat de drempel verlaagd wordt en je je een dag lang kunt vermaken in het desbetreffende stadsdeel. Op 14 september is het de beurt aan Nieuw-West om te laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Amsterdam Made-maker Brouwerij de 7 Deugden is in ieder geval van de partij. Toegang is gratis. Meer info.

amsterdamse evenementen in september

20 + 21 september – Dutch Creativity Festival 2019 – The Student Hotel Wibautstraat

The Dutch Creativity Festival brengt creatieve denkers, makers, curators, ondernemers, studio’s, agentschappen, merken en NGO’s bij elkaar. Het festival brengt je in verbinding met, en laat je leren van, creatieven met een eclectisch programma op hun podia en in hun festivalruimtes. Duik in het creatieve proces van film en muziek maken, illustreren, fotografie en schrijven. Volg trainingen bij experts of filosofeer over de toekomst. Dat alles in het altijd gezellige Student Hotel aan de Wibautstraat. Kosten? € 25 – € 75. Meer info.

amsterdamse evenementen in september

21 + 22 september – The Maker Markt – Hannie Dankbaarpassage in De Hallen

Een van onze favoriete maakevenementen in de stad is toch wel de maandelijks terugkerende Maker Market in de Hallen. Niet alleen omdat de markt een thuiswedstrijd is – ons kantoor is boven de Maker Store gevestigd – maar vooral omdat we er altijd weer leuke, nieuwe bedrijven leren kennen én bekende gezichten tegenkomen. Onze eigen makers zijn regelmatig aanwezig, de sfeer is altijd goed en ook het weerbericht hoeft je niet tegen te houden: in de Hannie Dankbaarpassage is het altijd droog en warm. Gaan dus! Gratis toegang. Meer info.

amsterdamse evenementen in september

28 + 29 september – Ambacht in Beeld Festival – De Hallen

Een weekend later vindt in de Amsterdamse Hallen nóg een leuk evenement plaats, namelijk: de zevende editie van het Ambacht in Beeld Festival! Na een succesvolle editie in New York strijken ze in het laatste weekend van september gewoon weer op Amsterdamse bodem neer, met ruim vijftig ambachtslieden uit binnen- en buitenland. Het festival staat in het teken van ambachtelijk meesterschap en met vijftig ambachtslieden uit binnen- en buitenland die hun kennis en ervaring delen, belooft het een leuk én leerzaam weekend te worden. Toegang tot het Ambacht in Beeld Festival 2019 is gratis, maar voor deelname aan de workshops en masterclasses, heb je een ticket nodig. Meer info.


Ook leuk: vanaf dinsdag 3 september is de gloednieuwe, allereerste winkel van onze maker Amsterdenim geopend op de Dam 3. Ze zijn gevestigd boven koffiebar Naked Espresso en helpen je graag aan een nieuwe spijkerbroek. 

Evenementtip voor de maand oktober?

Organiseer jij in oktober een (maakgerelateerd) event in Amsterdam of heb jij een evenement voorbij zien komen dat niet in het lijstje van volgende maand mag ontbreken? Laat het ons weten! Stuur een mail naar agnes@amsterdammade.org.