De Amsterdamse Maakwereld #14

VIVA400
Ieder jaar nomineert de VIVA vierhonderd ondernemende vrouwen voor de VIVA400 prijs. Succesvolle, gedreven en talentvolle creatieven, knappe koppen, kracht patsers, wereld verbeteraars en zaken wonders uit het hele land maken kans op de eer. Dit jaar zijn twee leden van Amsterdam Made voor de prijs genomineerd: Margriet Meijer van Monsak en Lotte Zunneberg van Stories Official. Wil je ook stemmen? Dat kan via deze link.

Oedipus Brewing en Hartog’s Volkoren Zetten BrouwBrood op Tafel
BrouwBrood is een start-up opgericht door vier jonge ondernemers die tijdens het vak Circulaire Economie aan de UvA de opdracht kregen om een duurzame oplossing te verzinnen voor de reststromen van een brouwerij. Het idee dat voortvloeide was brood gemaakt van bierbostel, het graan dat overblijft na het brouwproces. Zo’n goed idee kon niet verspild worden, dus zetten ze met ondersteuning van The Rock Group BrouwBrood op. Nu maken ze met bierbostel van Oedipus Brewing en de kennis en kunde van Hartog’s Volkoren lekker brood dat ook nog eens duurzaam is. Te vinden in het proeflokaal van Oedipus en de bakkerij van Hartog’s Volkoren.

Oktober Woonmaand
Oktober in Nederland. Het is koud, nat, en je kan je weinig beters voorstellen dan lekker knus binnen zitten. Vandaar dat oktober ook in is omgedoopt tot woonmaand, waarin product- en interieurontwerpers hun beste beentje voor zetten op verschillende beurzen door het land. Dutch Design Week in Eindhoven is hiervan een hoogtepunt, met bekende en minder bekende ontwerpers die hun prachtige designs en producten tentoonstellen. Zo ook de Amsterdamse makers Pikaplant en Paul Salet, die van 22 tot en met 30 oktober in de lichtstad te vinden zullen zijn.

Boktober
De maand oktober brengt meer met zich mee dan alleen interieur hebbedingetjes, iets wat die knusse avondjes binnen nét ietsje beter maakt. Met een glaasje bokbier van Brouwerij de 7 Deugden, Wispe Brouwerij of Brouwerij Breugem is de avond echt compleet. Brouwerij ’t IJ is zelfs zo’n groot fan van bokbiertjes, dat ze er drie extra hebben gebrouwen: naast hun klassieke IJbok hebben ze nu ook Dubbelbock, Rookbok en Roggebok. De laatste twee zijn exclusief in hun proeflokaal te vinden.
Zoals elk jaar wordt bokbier eind oktober dubbel-en-dwars gevierd tijdens het PINT Bokbierfestival in de Beurs van Berlage, van 28 tot en met 30 oktober.

Amsterdam Made Keurmerk
Om nog eventjes bij bier te blijven… Vanaf deze maand verwelkomen we Peter van der Arend, bieroloog en eigenaar van onder andere The Beer Temple, als keurmerk adviseur. Als echte bierkenner zal hij de keurmerk commissie adviseren over de kwaliteit van bieren waarvoor het keurmerk is aangevraagd.