Communiceren over duurzaamheid

Hoe en waarom?

Als maker is het noodzakelijk dat je jouw doelgroep laat weten dat je iets verkoopt. Daarnaast is het goed om ook te laten weten waaróm je iets verkoopt. Consumenten kopen namelijk niet alleen producten, maar ook de verhalen erachter. Vooral het duurzame verhaal achter producten vinden mensen steeds belangrijker.

Uit onderzoek van DPG Media eerder dit jaar blijkt dat twee derde van de Nederlanders de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid nauwlettend in de gaten houdt. Ruim een derde geeft aan graag duurzamer te willen leven, maar weet niet goed hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. De respondenten gaven aan graag meer te willen weten over duurzame mogelijkheden.

Interessante cijfers uit het onderzoek

  • 50% van de mensen kiest eerder voor een product van een merk dat bewust omgaat met duurzaamheid.
  • Heeft een bedrijf een duurzaam imago? Dan is 57% bereid meer te betalen voor het product of de dienst.
  • Jongeren (18-29 jaar) zijn het meest bereid om extra te betalen voor een duurzaam product.
  • Vrouwen (71%) blijken welwillender dan mannen (56%) te zijn om hun gedrag wat betreft duurzaamheid te veranderen.
  • Voor duurzaam geproduceerd voedsel is men het meest bereid meer te betalen. Op de tweede plek komt duurzame kleding (gedeeld met duurzame energie). Zie ook onderstaande afbeelding.

Tips voor jouw communicatie

  • Communiceer vanuit je fundament. Waarom doe je wat je doet? Wat is jouw visie op een betere wereld?
  • Wees transparant. Een duurzaam merk is open en eerlijk. Mooie quote vanuit Frankwatching: “Deel the good én the bad en laat zien dat je de verantwoordelijkheid neemt over de impact van je bedrijf.”
  • Wees specifiek. Het woord ‘duurzaam’ kan heel veel betekenen en soms leeg overkomen. Leg uit wat dit binnen jouw bedrijf concreet betekent.
  • Communiceer regelmatig. Blijf jouw verhaal herhalen en wees daarin kort, bondig en consistent.

Amsterdam Made

Maak je een duurzaam product, wil je daar meer aandacht voor en ben je nog geen onderdeel van Amsterdam Made? Wij helpen jou als maker graag bij het vertellen van jouw verhaal. Wij geven jouw bedrijf aandacht op ons platform en via onze social media kanalen, we tonen jouw producten op de Amsterdam Made website en we helpen jou aan exposure in de media. Daarnaast kun je met het Amsterdam Made Keurmerk (dat alle makers krijgen die onderdeel zijn van Amsterdam Made) laten zien dat jouw product lokaal en duurzaam gemaakt is. Hier vind je meer informatie.

Infographic

Wil je de infographic met alle onderzoeksresultaten van DPG Media zien? Dat kan hier.

Bronnen: DPG GrowFrankwatching