Deze experts bepalen welke producten écht Amsterdams zijn

Het keuren van de producten – die variëren van zeep en bier tot meubels en sieraden – gebeurt onder het strenge toezicht van een commissie, waar onlangs een drietal experts aan is toegevoegd. Tess Posthumus bepaalt welke Amsterdamse dranken aan de voorwaarden voldoen, Mevrouw Hamersma doet dat op het gebied van voedsel en Peter van der Arend screent de biertjes van Amsterdamse bodem.

“We laten zien wat de metropoolregio Amsterdam in huis heeft”

Marit Timmerman, managing director bij Amsterdam Made, is blij de nieuwe experts te verwelkomen: “Door de flinke groei in keurmerkaanmeldingen in verschillende vakgebieden werd het tijd de commissie uit te breiden. Iedereen kan een biertje proeven en vertellen of-ie het lekker vindt, maar een bieroloog weet als geen ander waar hij op moet letten.” Ook wordt de noodzaak van een strenge keurmerkcommissie steeds groter. “Met Amsterdam Made laten we zien wat de metropoolregio in huis heeft. Veel bedrijven pretenderen lokaal te vervaardigen, terwijl – een groot deel van – hun productie buiten de regio of landsgrenzen plaatsvindt. Wij proberen onze makers altijd te motiveren om zo duurzaam en lokaal mogelijk te produceren. We willen niet alleen weten waar ze produceren, maar ook wat ze met hun reststromen doen,” zo vertelt Timmerman.

v.l.n.r.: Mevrouw Hamersma, Peter van der Arend, Tess Posthumus

Lowlander Beer, Brandt & Levie, Chocolatemakers

Om mee te dingen naar het certificaat, moeten Amsterdamse productmakers zich aansluiten bij de Amsterdam Made Community. Vervolgens kunnen zij hun product aanmelden voor het Keurmerk. De Keurmerkcommissie beoordeelt de aanmeldingen op kwaliteit, productielocatie, bedrijfslocatie, creativiteit, innovatie, vakmanschap en mate van duurzaamheid. Vinden zij het product in orde? Dan krijgen de makers het certificaat en kunnen ze het Keurmerk voeren. Eerder kregen onder anderen Lowlander Beer, Damplank, Brandt en Levie, Chocolatemakers en Zeepziederij aan het IJ het Amsterdam Made Keurmerk toegekend.

Posthumus, Hamersma en van der Arend sluiten zich aan bij Annelies Soede (Gemeente Amsterdam), Frederike Top (designexpert) en Nathan Wiersma (bestuurslid Amsterdam Made).