Bier van de Amsterdamse grachten?

Bier van Amsterdamse bodem kennen we natuurlijk al, maar brouwerij Oedipus gaat nog een stapje verder: zij gaan bier op de Amsterdamse grachten maken. Dit doen ze samen met de Amerikaanse brouwer Arizona Wilderness, die speciaal voor dit experiment naar Nederland komt.

Koelschip

Hoe ze bier op de grachten gaan maken? Met behulp van een Belgisch koelschip. Dit is een open reservoir waar het wort (de substantie die bier is voor vergisting) in is opgevangen. Het reservoir wordt blootgesteld aan de buitenlucht waardoor de mogelijkheid ontstaat dat lokale gisten en micro-organismen in het wort vallen. In België noemen ze bieren die op deze wijze worden gebrouwen de ‘spontaan vergiste bieren’. De ‘spontane gisten’ zorgen voor unieke smaken en vaak een aangenaam zuurtje.

Grachtenbier Amsterdam Made

Arizona Wilderness x Oedipus

Doorgaans staan koelschepen op de zolder van een brouwerij – nog nooit eerder is een koelschip op een (echt) schip geladen om er mee door de Amsterdamse grachten te varen. De eigenaardige brouwers van Arizona Wilderness hebben eerder een vergelijkbaar project uitgevoerd door met hun zelfgebouwde koelschip-truck vol met wort de plaatselijke woestijn in te rijden. Dit nieuwe avontuur geeft de unieke mogelijkheid om de micro-organismen van de Amsterdamse grachten te vangen in een bier.

Grachtenbier

Het bier zal op 14 september eerst in de Oedipus-brouwerij gebrouwen worden en rond 16:00 ter water gelaten worden op scheepswerf ‘t Kromhout aan Hoogte Kadijk 147 in Amsterdam. Na de vaart zal het bier voor ongeveer een jaar in houten vaten worden gelagerd voor verdere rijping. Wie weet drink jij in 2018 een echt Amsterdams grachtenbiertje!

Fotocredits: Oedipus