Brouwerij Kleiburg

Eigentijdse bieren uit een eigentijds klooster

Brouwerij Kleiburg
Hullenbergweg 6
Amsterdam
020 21 01 703 info@brouwerijkleiburg.nl
Naar de website
Brouwerij Kleiburg

Team

Makers

In zijn zoektocht naar een eigentijdse manier van geloven, kwam Johannes van den Akker op het idee om een klooster te beginnen in de Bijlmer. Samen met anderen is hij een kleine leefgemeenschap begonnen in Kleiburg, een flat in de Bijlmer. Ze geloven dat het niet goed is voor een mens om er alleen voor te staan. Daarom wonen ze bij elkaar. De mooie en blije dingen willen ze samen vieren. Bij verdriet en tegenslag willen ze elkaar niet in de steek laten. Zo geven ze hun geloof in Jezus handen en voeten. De deuren van hun huis staan open.

Kloosterbier
Kleiburg is het bier van het Kleiklooster: een spirituele en gastvrije plek in de Amsterdamse Bijlmer. Ze zijn een sociale onderneming en laten zich inspireren door traditionele Belgische kloosterbieren en geven daar een vernieuwende draai aan. Dit levert heel eigen bieren op: altijd herkenbaar en tegelijkertijd verrassend. Het verhaal begon in een sloopflat in de Bijlmer die een nieuw leven kreeg als klusflat. In 2015 vestigde zich hier een kleine groep mensen. Deze kloosterlingen wijden zich toe aan een spiritueel en gastvrij leven in de Bijlmer. Een plek om elkaar te ontmoeten en samen te eten. Er zijn gastenkamers voor wie tijdelijk onderdak nodig heeft. De Kleikloosterlingen laten zich in alles door oude kloostertradities inspireren. Vroeger maakten kloosters het water drinkbaar door er bier van te brouwen. De verkoop voorzag in het levensonderhoud. Zo wil brouwerij Kleiburg vandaag de dag voorzien in de kosten van het Kleiklooster.

Brouwerij Kleiburg

Assortiment Brouwerij Kleiburg
Brouwerij Kleiburg brouwt klassieke bieren met een moderne inslag. Ze hebben een mooi breed assortiment, van een licht witbiertje tot een zware quadrupel. In alles probeert Kleiburg verantwoorde keuzes te maken. Duurzaam in mensen, grondstoffen en verbruik. In hun proeflokaal gebruiken ze kruiden uit eigen pluktuin, tevens een van de groenste terrassen van Amsterdam. Uiteraard betrekken ze hun energie van Amsterdam Energie, de energiecooŐąperatie van Amsterdam. Op termijn hopen ze een deel van hun hoppen zelf te verbouwen en het restproduct van het bierproces, bierbostel, wordt af en toe gebruikt voor het maken van brood. Een eigen bakkerij ligt dan ook in het verschiet. En niet onbelangrijk, een groot deel van het bier zetten ze af in hun eigen proeflokaal, waardoor er nauwelijks (kilo)meters worden afgelegd.

Sociale ondernemingen
Kleiburg wil graag een ecosysteem van sociale ondernemingen bouwen met een klooster, brouwerij, proefzaken en andere ambachten. Plekken waar aandacht is voor mens, product en omgeving. Plekken die voorzien in onderdak, werk en aandacht. Wellicht op termijn ook een kloosterboerderij. Zodat voedsel weer zichtbaar wordt verbouwd, verwerkt en bereid voor het oog van de consument. Zo willen ze bouwen aan een ecosysteem dat bijdraagt aan de Bijlmer in plaats van de Bijlmer en haar bewoners slechts te gebruiken.

Brouwerij Kleiburg

Team

Makers