Amsterdam
020 62 28 325
Wouter Troelstra
Vertegenwoordiger
Roel Wagemans
Meesterbrouwer
Brouwerij ‘t IJ brouwt eigenzinnig Amsterdams speciaalbier.
Over de maker
Brouwerij ‘t IJ werd in 1985 opgericht door Kaspar Peterson, met het doel om speciaalbier uit België naar Nederland te brengen. De Belgische invloeden zijn duidelijk zichtbaar in de namen van hun bieren, zoals Natte en Zatte. De brouwerij is gevestigd in een oud badhuis op de Funenkade, een locatie die perfect geschikt was dankzij de bestaande tegelvloeren en geïnstalleerde kranen. Kaspar kon het badhuis voor een symbolisch bedrag aanschaffen, mede door de wens van de gemeente om een eigen brouwerij te hebben.
In 2008 verkocht Kaspar de brouwerij aan Patrick Hendrikse en Bart Obertop, ervaren horecaondernemers die al lang geïnteresseerd waren in de overname. Na hun studententijd hadden zij diverse horecazaken opgericht en in hun cafés stond IJ-bier vaak op de kaart. Ze bewonderden de ontspannen sfeer van de brouwerij en grepen de kans om bij Kaspar in de leer te gaan. Een jaar later namen zij de brouwerij over en begonnen te werken aan het verbeteren van de consistentie en kwaliteit van het bier.
Productieproces & duurzaamheid
Het productieproces van Brouwerij ‘t IJ is gericht op consistentie en kwaliteit. Het mout wordt gemalen, gekookt en gefilterd, waarna kruiden of aromahops worden toegevoegd. Na het koken en filteren, wordt het bier vergist bij 25°C. Het bier rijpt gedurende twee tot drie weken om in smaak toe te nemen. Vervolgens wordt het bier gebotteld en verpakt, klaar voor distributie naar horeca en consumenten.
Brouwerij ‘t IJ streeft naar duurzaamheid door onder andere het gebruik van biologische mout en het hergebruik van bostel als schapenvoer. Ze werken met wegwerpglas om transport en schoonmaakchemicaliën te minimaliseren. Daarnaast werken ze samen met vrachtbedrijf Simon Loos, dat streeft naar volledig elektrische vrachtwagens. Dit alles draagt bij aan hun doel om zo milieuvriendelijk mogelijk te opereren.