Amsterdam
020 62 28 325
'Leef met je kop omhoog'
Brouwerij 't IJ
Brouwerij ‘t IJ brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier.
Over de maker
Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. Omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf te gaan doen. Het bier dat hij aanvankelijk nog in een kraakpand brouwde, sloeg al snel aan. Op zoek naar een grotere locatie stuitte hij op het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen (Amsterdam). Niet lang nadat het brouwen begon, had het badhuis ook een eigen proeflokaal en een terras. Het terras groeide uit tot een geliefde ontmoetingsplek voor Amsterdammers en het bier begon ook buiten de hoofdstad naam te maken. Brouwerij ‘t IJ groeide en brouwde steeds meer verschillende bieren.
Na ruim twintig jaar de brouwerij te hebben grootgebracht, besloot Kasper een punt achter zijn werk te zetten. Bart Obertop en Patrick Hendrikse werden de nieuwe eigenaren en zetten de traditie van het eigenzinnig lekker bier brouwen door met de introductie van nieuwe bierstijlen.
Productieproces & duurzaamheid
Omdat de brouwerij aan de Funenkade niet meer aan de vraag naar IJbier kon voldoen, openden ze in januari 2013 een tweede locatie. In de brouwerij aan de Funenkade produceren ze al het tapbier voor het proeflokaal. Zo’n 700 meter verderop, aan het Zeeburgerpad, vullen ze flessen en fusten af. Zo verandert het assortiment langzaam met de tijd. In 2015 zijn Brouwerij ’t IJ en Duvel Moortgat een samenwerking aangegaan voor ondersteuning op het gebied van onder meer brouwtechniek en distributie evenals financiële slagkracht.
Locaties
Brouwerij ’t IJ heeft twee proeflokalen in Amsterdam, namelijk proeflokaal De Molen aan de Funenkade en proeflokaal ‘t Blauwe Theehuis in het Vondelpark. De brouwerij is gevestigd aan het Zeeburgerpad.