Chateau Amsterdam

Premium wines, proudly produced in Amsterdam

Chateau Amsterdam
Johan van Hasseltweg 51
Amsterdam
06 155 141 28 myrthe@chateau.amsterdam
Naar de website

Remy Harrewijn

Eigenaar

Jos Harrewijn

Maker

Tom Veugen

Maker

Al van jongs af aan droomde Remy Harrewijn (what’s in a name) er van zijn eigen wijnmakerij te hebben. Samen met vader Jos, wijnman in hart en nieren, partner Tom Veugen en de hulp van bevriende ondernemers, tuigden zij in 2017 de eerste Nederlandse city winery op. Chateau Amsterdam werd gestart uit liefde voor wijn en in het bijzonder voor het wijnmaken. Wijnmaker Jos leerde de kneepjes van het vak bij de beroemde biodynamische wijnmakerij van Alois Lageder in het Italiaanse Süd-Tirol. De kennis en filosofie werden, net als de druiven, vanuit Zuid-Europa naar Amsterdam gebracht om er hier kwaliteitswijnen van te maken.

Nederlands klimaat
‘Door de druiven te laten reizen in plaats van de flessen, en de wijn hier in de stad te maken, brengen we het productieproces, de kennis, liefde en de aandacht voor het wijnmaken dichter bij huis. We kunnen gebruikmaken van kwaliteitsdruiven uit klassieke landen en rassen die niet groeien in ons Nederlands klimaat’. De druiven worden als trossen vervoerd vanuit Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland. Vervolgens wordt er hier in Amsterdam wijn van gemaakt. De flessen zijn in eerste instantie bedoeld voor de Amsterdamse wijnliefhebber en horeca.

Biologische druiven
‘Om het maakproces te kunnen delen met Amsterdam organiseren we tours en tastings, hierbij vertellen we van a tot z hoe wijn gemaakt wordt en kunnen gasten zelfs proeven van rijpende wijnen uit de vaten. Ook mogen mensen komen meehelpen tijdens productiedagen’. De allereerste batch Chateau Amsterdam wijnen kwam medio mei 2018 op de markt. Een exclusieve oplage van slechts zesduizend flessen bestaande uit een Chardonnay, Syrah, Tempranillo en Cabernet Sauvignon. De wijnen worden gemaakt van biologische druiven en met zo weinig mogelijk toevoegingen, de Syrah is zelfs op eigen gist gefermenteerd. Volgend jaar wordt de productie opgeschroefd naar zestienduizend flessen, komen er druiven uit Duitsland bij en zal er in de kelder steeds meer gebruikt gemaakt gaan worden van natuurlijk vergisting.

Zo natuurlijk mogelijk
‘Wijnmaken is een kunst, het vergt aandacht, liefde en zeeën van geduld. Het groeien van de druifjes laten we over aan bevriende wijnmakers in warmere oorden. Eén keer per jaar wordt er geoogst, vervolgens is het zaak om de druiven zo snel mogelijk hierheen te vervoeren. Vanaf het moment dat de druiven aankomen in Amsterdam gebeurt de rest hier ter plekke; van het selecteren en ontstelen van de druiven tot de rijping op stalen tanks of eikenhouten vaten en uiteindelijk het bottelen van wijnen. Voor het maken van onze wijnen maken we gebruik van biologisch, zo niet biodynamisch geteelde druiven. Onze wijnen worden op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt, met weinig tot geen toevoegingen van chemische producten. Ook zijn al onze wijnen ongefilterd en daardoor vegan. Als sluiting wordt er gebruik gemaakt van natuurkurken en de labels worden vervaardigd uit suikerriet. In plaats van aluminium capsules worden de flessen afgedicht met een natuurlijke wax.’

Beperkte oplage
Bij het maken van de wijn blijf je altijd zitten met persafval van de druiven. Deze schillen en pitjes worden geschonken aan Amsterdamse collega-makers om hier vervolgens destillaten en experimentele bieren van de maken. ‘In ons eerste jaar hebben we een beperkte oplage geproduceerd. Om de hele Amsterdamse markt te kunnen bedienen, zullen we de komende jaren gestaag moeten groeien naar minimaal het tienvoudige van dit nummer. Creatief ligt de uitdaging bij het verbreden in het aanbod, zowel in afkomst, rassen alsook vinificatiemethodes. Momenteel zijn we bijvoorbeeld onze eerste experimenten aan het uitvoeren met het maken van oranje wijnen. Tevens zijn we op zoek naar een manier om het logistieke proces zo energiezuinig mogelijk te maken. Daarnaast zien we het als een kans om kennis te delen met onze klanten, niet alleen wat betreft het maakproces maar ook de beleving van wijn.’

Remy Harrewijn

Eigenaar

Jos Harrewijn

Maker

Tom Veugen

Maker