DamPlank

Oma's hakbord herleeft

Noorderstraat 78-hs
Amsterdam
06-13285308
Naar de website

Veroon Coesel

Oprichter

Het oorspronkelijke voorbeeld van Damplank was de tachtig jaar oude snijplank van de Amsterdamse oma van Veroon Coesel. Vroeger zag je deze planken regelmatig en werden ze ‘hakbord’ genoemd. Het is een dienblad waar je ook op kunt snijden. Handig in de keuken, voor ontbijt op bed, lunch onderweg in de auto of bij de picknick.

‘Dertig jaar geleden heb ik het hakbord van mijn oma geërfd en sindsdien snij ik al mijn groenten en vlees erop en gaat hij mee naar tafel, tuin, bank en bed met van alles erop’, vertelt Coesel. ‘Ik ben deze plank opnieuw gaan maken en heb hem omgedoopt tot DamPlank omdat hij, net als een dam, iets indamt. Ook omdat de oorspronkelijke snijplank van mijn Amsterdamse oma is geweest en ik mijn Amsterdamse kinderen er één wilde meegeven toen ze het huis uitgingen. Maar deze planken waren nergens te koop.’

damplank5

Functioneel ontwerp
Nu wel. De DamPlank onderscheidt zich van andere snijplanken door de drie opstaande randen en de trapeziumvorm. Je handen hebben de ruimte om te snijden en groente schuif je er makkelijk vanaf, dus niet náást de pan op het fornuis. De handgrepen maken het gemakkelijk hem mee te nemen naar de tafel, de tuin of het balkon, met koffie, thee, lunch of wijn en dingen eromheen.

In 2012 is Coesel de snijplanken gaan maken bij Timmerfabriek Visser in Zaandam. Met behulp van de kennis en de machines van de fabriek heeft zij de eerste serie DamPlanken gemachineerd en geassembleerd. Ze vertelt: ‘Ik was niet van plan ze zelf te maken aangezien ik geen houtachtergrond heb, maar ik ben gestimuleerd door de tachtig jaar oude Cor Visser en heb mijn leven omgegooid, zogezegd.’ Inmiddels is de tweede productie gaande en helpt de gevangenis in Alphen aan de Rijn bij de assemblage. Vervolgens wordt elke plank door Coesel zelf met de hand nageschuurd en meerdere malen behandeld met druivenpitolie.

Duurzaamheid
De DamPlank is gemaakt van gestoomd beukenhout. Beukenhout is zeer geschikt voor keukengebruik omdat het relatief geurloos is, het een antibacteriële werking heeft en het de juiste hard- en zachtheid heeft voor het snijden met een mes. Door het hout te stomen vermindert de inwendige spanning en heeft het minder de neiging krom te trekken, te krimpen of uit te zetten. Het hout is kwartiersgezaagd, waarbij de boomstam eerst in vieren is gezaagd naar het hart toe, en vervolgens haaks op de jaarringen, wat stabieler hout oplevert. Aldus Veroon: ‘Duurzaam is de plank zeker, hij gaat een leven lang mee of zelfs meer dan dat, zoals de oude snijplank van mijn oma laat zien.’

Veroon Coesel

Oprichter