Frederike Top

Design studio

Nieuwendammerkade 28A9
1022 AB Amsterdam
06 206 836 87
Naar de website

Frederike Top

Ontwerper

‘Design to me is not simply materializing your imagination. It’s a way of adding something to the world. Something that wasn’t there before. Something that wasn’t expected to be there. Some new. Something beautiful.’ 

Frederike Top is een Amsterdamse productontwerper die na het afstuderen aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (HKU) meteen hard aan de slag ging met haar eigen ontwerpbureau: Frederike Top Design. Gedurende de afstudeerfase aan de HKU werd er al door verschillende labels interesse getoond in lampen uit haar serie verlichting, die daarna ook snel in productie werden genomen. Dit was een bijzonder motiverende ervaring. Het was het laatste zetje in de rug om zelfstandig te beginnen.

Hoewel Frederike zich nog steeds specialiseert in verlichting, creëert ze ook meubels en interieuraccessoires voor particuliere klanten en voor bedrijven zoals Rabobank, Nationale Nederlanden en voor verschillende musea. Een van de belangrijkste aspecten van haar werk is dat de gebruiker wordt uitgenodigd tot interactie met het object. Daarnaast hebben de ontwerpen van Frederike iets extra’s; kleine verrassingen die pas worden ontdekt tijdens gebruik. Een functioneel product krijgt op deze manier de extra dimensie van verwondering.

Caleidoscope3.1230x560

Door samen met labels en zelfstandig te werken ziet Frederike met gemak het verschil tussen de twee werkvormen. Aan de ene kant bieden de grote oplages bij labels veel kansen en mogelijkheden, aan de andere kant ligt er met kleine oplages veel meer controle in eigen hand. Door klein te produceren kan er flexibel gewerkt worden en is het gemakkelijker om producten op maat te maken. Of ze nu voor zichzelf of voor anderen werkt, het leukste deel van het makerschap is dat ze vaak nieuwe producten kan bedenken en onderzoek kan doen naar welke materialen en toepassingen hier het best bij passen en wat de effecten daarvan zullen zijn.

De passie van Frederike voor verlichting heeft een aantal prachtige lampen voortgebracht, waaronder Caleidoscope, Flown Up, Parabolic Lamps, Textlights en het prachtige Going South Wallpaper dat gebruik maakt van schaduw. De innovatieve ontwerpen en de nauwkeurigheid waarop elke lamp wordt vervaardigd zorgt voor een kwalitatief hoogwaardig, origineel en verrassend product.

Caleidoscope is opgebouwd uit vijf platen roestvrij staal, die bevestigd zijn aan een vijfhoekig binnendeel. De buitenste lagen hebben een gekleurde coatlaag, de binnenste lagen zijn gepolijst zodat ze reflecteren en het effect van een caleidoscoop creëren. Onder de lichtbron zit een verwisselbaar (lichtdoorlatend) patroon die de tekening in de lamp geeft.

De verscheidene ontwerpen van Frederike Top Design worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Door middel van hergebruik wordt er nieuw leven geblazen in onderdelen, producten worden gemaakt met een lange levensduur en er wordt dikwijls gebruik gemaakt van recyclebare materialen.

Frederike werkt en woont in Amsterdam en haalt veel inspiratie uit de stad – het is een stad waar zeker op de gebieden van kunst en ontwerp veel gaande is. Daardoor heeft ze een groot netwerk opgebouwd met creatieve ondernemers uit verschillende disciplines waarmee ze kan samenwerken om tot onverwachte uitingen te komen. Het combineren van disciplines en methodes en cross-overs met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zijn voor haar belangrijk.

Frederike Top

Ontwerper