Geweldig Gewei

Houten geweien

Overschiestraat 188
Amsterdam
06 511 44 767
Naar de website

Timo Sorber

Eigenaar

Portret- en reportagefotograaf Timo Sorber wilde altijd al een mooi gewei bezitten. En dan het liefst eentje die hij zou vinden in het bos. Op zoek naar een gewei in de natuur kwam niet Timo er een tegen, maar zijn hond Coco. Geen gewei van een dier, maar een gewei gemaakt door een boom. Zo ontstond zijn idee voor Geweldig Gewei: geweien van hout, met geen zuchtje pijn voor de dieren maar wel een machtig object aan je muur.

Unieke objecten met de hand gemaakt
“Ik hou van creëren, zowel met de camera als met mijn handen. Ruim 20 jaar geleden ben ik begonnen als fotograaf. Naast het werk dat ik in opdracht maak, ben ik altijd op zoek naar mooie onderwerpen om te fotograferen.” Timo maakte twee boeken: Famous koffie (portretten van bekende Nederlanders met hun favoriete koffie) en Rockingnames (portretten van kinderen met een bijzondere naam). “Geweldig Gewei is een project waarbij ik de camera loslaat en met mijn handen unieke objecten maak. Een gewei straalt natuur, kracht en leven uit. Bij een gewei hoort een verhaal, verzonnen of echt, dat maakt niet uit, want je fantasie doet het werk bij het zien van een gewei.”

Amsterdam als Jachtterrein
Timo is altijd op zoek naar bijzondere takken, gevallen uit de boom door ouderdom of na een heftige storm. “Mijn jachtterrein is over het algemeen Amsterdam, hier leef, fiets, ren, loop ik. En ondertussen speur ik onder de bomen of ze nog een potentieel Geweldig Gewei hebben laten vallen. Als mensen in Amsterdam een man zien die onderweg is met een grote tak onder zijn arm, kijken ze vaak een vreemd op, gelukkig heb ik regelmatig mijn hond Coco bij me en denken ze: ‘mooie tak voor de hond!'”

De gevonden takken vertellen een verhaal. Ze zijn geleefd en gevormd door de elementen. “Mijn hoofdkwartier is mijn studio in het Volkshotel op de Wibautstraat, ook wel mijn Geweldig Gewei Galerie! Als de tak mijn studio heeft bereikt, komt het proces van drogen en het splitsen van de tak. Met inmiddels een scala aan zaagjes, bijtels en wat spierkracht probeer ik de tak met alle bochtjes en vertakkingen in tweeën te delen. Dit is het moment van de waarheid en komt de spanning of er in deze tak echt een Geweldig Gewei zit.” Vervolgens breng Timo de delen samen en begint het Geweldige Gewei aan zijn nieuwe avontuur. Ieder Geweldig Gewei krijgt een naam en een verhaal dat je iets vertelt over deze Prins, Koning of Struikrover.

Duurzaamheid
“Hout is natuurlijk een natuurproduct en mits goed beheerd ook zeer duurzaam. Mijn Geweldige Geweien maak ik van takken die over het algemeen van echte stadsbomen komen. Takken die voor de meeste mensen in de weg liggen en door de gemeente worden verwijderd. Takken die verwijderd worden, hebben over het algemeen geen lang leven meer en als ze echt pech hebben dan worden ze verbrand voor een beetje energie. Als net die ene tak met de juiste vorm een val uit de boom heeft overleefd en ik hem op tijd kan spotten, voel ik me vaak een soort van vegetarische jager die vol trots thuis komt met zijn nieuwe trofee.”

Zolang de bomen Timo af en toe een Geweldig Gewei schenken, zal hij ze blijven maken. Het begon ooit met een tak die zijn hond gevonden had, nu kan hij nergens meer normaal rondlopen als er wat gevallen takken in de buurt zijn.

Timo Sorber

Eigenaar