Kaarsen van Torens

Een aandenken dat licht verspreidt

Kaarsen van Torens
P.C. Staalweg
Bilthoven
0653420901 info@kaarsenvantorens.nl
Naar de website

Manon Snel & Mandy Snel

Eigenaressen

Manon Snel en Mandy Snel, tweelingzussen, ondernemen samen sinds 2016. Kaarsenmakerij Snel is ontstaan uit het bedrijf van hun oom Ruud Snel. Sinds 1969 was hij kaarsenmaker in Utrecht. In 1982 maakte hij de originele Domkaars voor het 600 jarig bestaan van het belangrijkste monument van Utrecht. Ruud wilde met zijn kaarsen ‘licht verspreiden’. Na zijn overlijden besloten de zussen zijn kaarsenmakerij voort te zetten. Het was hun wens om in ieder geval de originele Domkaars voor Utrecht te behouden. Inmiddels zijn daar de Brandaris kaars van Terschelling, de Martinitoren kaars van Groningen, de kaars van de Ridderzaal van Den Haag, De Amsterdamse Westertoren kaars en het iconische Amsterdammertje aan toegevoegd.

Het productieproces
Alle kaarsen worden met de hand gegoten in siliconen mallen. De gietmix wordt bereid in de smeltketel met de gewenste kleurstof. Na verloop van tijd ontstaat er krimp en wordt de kaars bijgegoten. Na het volledig uitharden worden de kaarsen gelost en op de smeltplaat recht afgesmolten. Daarna worden de kaarsen per stuk verpakt in een cadeaudoosje.

Duurzaamheid
Manon en Mandy streven naar een goede balans in milieu, mens en economie en denken goed na over duurzame processen binnen hun werk. Ze werken samen met lokale partners en leveranciers en maken bewuste duurzame keuzes in grondstoffen, productiemiddelen, verpakking en transport.

Sinds 2017 wordt een deel van de kaarsenproductie gedaan door Stichting WIJ3.0, een allround organisatie voor activering en re-integratie. De makers bouwen de mallen op, gieten de mallen, lossen de mallen, smelten de kaarsen af en verpakken de kaarsen in een mooi doosje. Het hele proces wordt uitgevoerd met uiterste precisie. De kaarsenmakers zijn kritisch op hun werk en weten dat de kaarsen daarna een mooie bestemming krijgen.

Manon Snel & Mandy Snel

Eigenaressen