The Stillery Amsterdam

Ambachtelijke dranken

Donauweg 21
Amsterdam
06 15 575 902 info@the-stillery.nl
Naar de website

Robin & Pascal

Founders

Het avontuur van Pascal Peeters en Robin Karels begon ooit op een zolderkamer vanuit een gezonde nieuwsgierigheid naar een oud ambacht. Door veel zelfstudie, experimenten en gewaardeerde raad van de oude rotten uit het vak, werd de eeuwenoude kunst van het distilleren langzaam blootgelegd. Met Pascals achtergrond in de moleculaire biologie en met Robin aan boord voor de creatieve kant van de business was de samenwerking een feit. In de jaren die volgden hebben de jongens door hun autodidactische inspanning naar eigen zeggen de wetenschap en het ambacht verenigd onder de noemer “The Stillery”.

Eigen distilleerderij
Wat begon met een samenwerking met de Tweekoppige Phoenix, is nu uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met een eigen distilleerderij. Dat maakt The Stillery zo bijzonder; al hun lokale, biologische dranken distilleren ze in hun eigen CO2-neutrale craft distilleerderij in de Amsterdamse haven. Robin: “Een ruimte van vijfhonderd vierkante meter met RVS tanks, ketels en een koperen distilleerapparaat. Vaten van eikenhout met daarin rijpende whisky, rum en jenever. Hier wordt echt ambacht bedreven.”

Lokaal karakter
Het eerste product van The Stillery heette, heel toepasselijk, de ‘First’. “Dat was onze eerste wodka, met de belofte dat er nog meer dranken zouden komen.” Dat is gelukt. Daarna volgde de Jenever, die meerdere prijzen won, waaronder in 2021 de ‘Beste Nederlandse Jenever’ in de World Gin Awards.

Ook gin ontbreekt uiteraard niet in het aanbod van The Stillery. Tijdens de opening van de distilleerderij in 2018 werd de Most Floral Gin geïntroduceerd. “We proberen in ieder product het lokale karakter van Nederland door te laten schijnen. Deze gin is gemaakt met bloemen die je in heel Nederland kunt vinden in plantsoenen en perkjes.” In 2022 heeft The Stillery haar tweede gin gelanceerd; de Dutch North Sea Gin, met lokale ingrediënten uit de Noordzee zoals zeewier. Ook deze gin won ook al een gouden medaille. Voor de liefhebbers van alcoholvrije gin heeft The Stillery ook een Virgin Gin 0% ontwikkeld.

En verder?
Het houdt daar niet op. Zo biedt The Stillery ook ‘ready to drinks’. Espresso Martini en Pornstar Martini in een potje, bijvoorbeeld. “Heel leuke producten, die we willen gaan aanvullen zodat er echt een lijn komt met hoge kwaliteit lekkere cocktails. Verder zijn we van plan om een aantal cocktails op blik te gaan produceren, zoals GT’s en Moscow Mules.” Ook ligt er whisky al een tijdje op vat. “Dit is een meerjaren project, whisky mag namelijk pas whisky heten na minstens drie jaar en één dag”, aldus Robin. “We hebben grote plannen om een heel breed scala aan producten neer te zetten. Voor ieder wat wils.”

Samenwerkingen
Van samenwerkingen met andere partijen worden ze ook enthousiast bij The Stillery. Zo hebben ze samen met Moyee Coffee een Espresso Martini in een potje ontwikkeld. Een vernieuwend Ready-to-Drink concept waarbij enkel een ijsklontje nodig is om een heerlijk koude en perfect schuimende Espresso Martini tevoorschijn te toveren. Ook heeft The Stillery samen met de city winery Chateau Amsterdam een circulair product gemaakt dat momenteel op vat ligt te rijpen. Verder doet The Stillery ook aan private labeling, waarbij ze andere merken helpen. “Als het een leuk project is, zetten we onze tanden erin. Het begint altijd met een goed idee. Denk aan een frisdrank, cocktail bitter, een ready to drink cocktail op blik of fust, of een wodka- of ginmerk.”

Duurzaam
The Stillery maakt mooie producten die goed smaken en daarbij proberen ze het productieproces zo duurzaam mogelijk te houden. “Dat is een journey. Je verbruikt altijd iets, maar je probeert elke stap van de weg iets te doen aan je duurzaamheid. Al onze producten zijn organic. We krijgen graan van biologische boeren. En er wordt een boom geplant voor iedere liter alcohol die wordt gemaakt, in samenwerking met Trees for the Future. Het glas van onze fles is nog te dik, maar de kurk van de fles hebben we nu wel vervangen door natuurkurk.”

Verkoop
De focus van The Stillery ligt voornamelijk op de horeca en retail. “We willen graag bij alle mooie restaurants komen te liggen. We zijn een premium product, maar de betere restaurants zien het belang van lokaal inkopen gelukkig zeker in.” Wil je als particulier iets kopen van The Stillery? Dat kan natuurlijk ook! Ga naar de webshop.

Robin & Pascal

Founders