Geesteren
info@wijngaarddewolfshaar.nl
Alwie, Elly & Rob Bekhuis
Oprichters
Wijngaard De Wolfshaar maakt (h)eerlijke wijn van het Twentse platteland. Het familiebedrijf produceert met veel toewijding en plezier mooie wijnen.
Over de makers
De familie Bekhuis besloot in 2016 binnen hun agrarische bedrijf de focus te verbreden met wijnbouw. Na de nodige voorbereidingstijd werden in 2019 de eerste druivenstokken gepland. Met de Wolfshaarsweg die langs de wijngaard loopt, was de naam van de wijngaard snel gevonden. Rob: “De wijngaard bieden mij en mijn familie de mogelijkheid om onze kennis te verbreden, te combineren met vakmanschap en te werken aan een eerlijk ambachtelijk product waar mensen van genieten.”
Productieproces
Bij Wijngaard De Wolfshaar draait alles om vakmanschap, kwaliteit en respect voor de natuur. Met ruim 3000 planten telen ze een vijftal druivensoorten. Dit zijn een aantal bekendere soorten zoals de Solaris en Johanniter druif, maar ook jongere druivensoorten zoals de Cabernet Cortis. “Onze druivensoorten aarden goed op plekken met minder zonuren. Dit is perfect voor het produceren van wijn op Nederlandse bodem.”
De voorkeur gaat uit naar handmatige oogst. “Hierdoor kunnen we tijdens het plukken direct de kwaliteit van de druiven controleren en alleen de beste druiven selecteren voor onze wijnen.” Na de oogst worden de druiven snel naar de wijnmakerij gebracht, waar ze zorgvuldig worden verwerkt. Er wordt nauw samengewerkt met wijnmakers van Neerlands Wijnmakerij in Bentelo. “Afhankelijk van de wijn laten we deze rijpen op roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. Na de rijping wordt de wijn zorgvuldig gefilterd en gebotteld. We zorgen ervoor dat dit proces met de grootst mogelijke hygiĆ«ne plaatsvindt om de kwaliteit van de wijn te waarborgen.” Elke fles wordt vervolgens voorzien van een etiket en gecontroleerd voordat deze naar de klanten wordt verzonden.
Duurzaamheid
Het gehele productieproces van Wijngaard de Wolfshaar is gericht op duurzaamheid. Van de teelt – waarbij ze minimale gewasbeschermingsmiddelen inzetten – tot energiezuinig werken in de wijnmakerij en mechanische onkruidbestrijding in de wijngaard. Ze blijven constant innoveren om hun ecologische voetafdruk verder te verkleinen. “De natuur geeft ons de uitdagingen maar met bewuste keuzes proberen wij met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te werken. Wij geloven dat het land de basis vormt voor een goed product. Daarom doen we er alles aan om het te koesteren en te beschermen, zodat we wijnen kunnen maken die niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.”
'Elke fles vertelt een verhaal van zorg, passie en respect voor de natuur.'