Amsterdam Made ‘van start’

Marit Timmerman van Amsterdam Made vertelt: “De stichting telt al meer dan negentig leden en dit terwijl we nog niet eens écht gestart zijn! De aangesloten maakbedrijven variëren van foodproducenten tot non food, van unieke meubels, kleding en accessoires tot lampen en fietsen, van worst en bier tot speciale taarten. Sommige bedrijven zijn net begonnen, andere bestaan al 100 jaar.”

Breed programma
Het programma dat Amsterdam Made wil aanbieden, is veelomvattend. De regionale MKB-maakbedrijvigheid wordt in de spotlight gezet door branchespecifieke kennis te verspreiden. Het platform maakt ook inzichtelijk waar de diverse makers in de regio gevestigd zijn. En de webshop geeft de mogelijkheid producten die het Amsterdam Made -label dragen aan te bieden aan een groot publiek.

Verder worden er masterclasses, workshops en mentorschappen opgezet in nauwe samenwerking met de maakbedrijven zelf, makerspaces  en onderwijsinstellingen. Er kan zo kennis opgedaan worden bij de start, doorgroei en internationalisering van het maakbedrijf. Amsterdam Made heeft nog veel meer in petto. In samenwerking met andere partijen, zoals het Amsterdams Maker Festival en de Amsterdam Economic Board, worden meerdere events georganiseerd om het publiek bewust te maken van de bestaande productie, de betreffende ambachtslieden, en de collectieve rol van de maakindustrie in de regionale economie.

Ook zullen er initiatieven ontwikkeld worden om makers aan te moedigen (meer) gebruik te maken van lokale grondstoffen. Ook initiatieven om het imago van de maakindustrie onder de jeugd te verbeteren staan op stapel zodat steeds meer voor technische opleidingen gekozen wordt. Er zijn nog vele andere plannen en ideeën en er is ook zéker ruimte voor vele andere adviezen en suggesties!

De aftrap van Amsterdam Made
De lancering van het officiële platform zal over enkele maanden plaatsvinden. Hiervoor is opdracht verleend door de gemeente Amsterdam. Omdat het een non-profit organisatie met een ambitieus programma wordt, is de stichting afhankelijk van sponsoren. Het platform heeft de ambitie om meer te zijn dan een website en een label maar daadwerkelijk een community van makers die Amsterdam gezamenlijk op de kaart gaan zetten als dé maakstad van Europa.