Amsterdam Made partners zijn bedrijven met een gelijke visie die onze makers kunnen ondersteunen. Graag stellen wij onze partner Margriet Meijer, aan je voor. Margriet coacht creatieve ondernemers naar – onder andere – meer zelfvertrouwen, waardering, authentieke zichtbaarheid en omzet. Daarnaast is ze met haar tassenmerk Monsak ook als maker aangesloten bij Amsterdam Made. Margriet Meijer aan het woord!
Jij bent zelf maker én coacht specifiek makers. Hoe is dat zo ontstaan?
“Ik heb zelf een grote passie voor makerschap, ondernemerschap en authentiek verkopen. Ik heb Fashion Management gestudeerd en werkte een paar jaar als inkoper in de mode. Dit vond ik aanvankelijk te gek, maar de industrie opende mijn ogen en mijn hart kleurde langzaam groen. In mijn vrije tijd maakte ik een tas voor mezelf. Die hobby liep uit de hand en er bleek flink wat ondernemersbloed door mijn aderen te razen.
In 2012 ben ik mijn tassenlabel Monsak begonnen. Ik ervoer hoe spannend en lastig het is om eigen creaties te verkopen, door de onzichtbare emotionele band die je hebt met je werk. Toch wilde ik dat Monsak zou slagen, dus ik hield vol. Ik vond uiteindelijk een manier die integer voelt, zodat ik me niet opdringerig voel als ik verkoop. De backpack aan kennis en ervaring die ik opdeed, deel ik graag met mijn medemakers. Ik zie veel medemakers ploeteren om de eindjes aan elkaar te knopen; die kan ik nu helpen met mijn werkwijze.”
Hoe doe je dat?
“Dit doe ik door mijn groepstrajects, speciaal voor makers die niet warm worden van zichzelf promoten. Ook help ik makers individueel in een maatwerk 1:1 coaching. Dit is speciaal voor makers die geen zin hebben in zelfstudie en persoonlijke aandacht willen voor hun merk.”
Waarom is dit waardevol voor de Amsterdam Made makers?
“Ik ben een maker die ondernemerschap óók leuk vindt. Daar heb je er niet zoveel van. De meeste makers willen gewoon lekker maken. Sommigen willen zichzelf niet eens ondernemer noemen. Ik help makers die grootse plannen hebben, maar vastgelopen zijn op het wad. Ik trek het vlot door de juiste vragen te stellen en help de koers opnieuw uit te zetten, zodat ze weer gemotiveerd door kunnen varen. We spreken dezelfde taal; dat is mijn toegevoegde waarde in coach-land.”
Je hebt vast succesverhalen! Zou je daar iets van willen delen?
“Ik coachte een maker die al jaren haar ‘mojo’ kwijt was. Samen ontdekten we dat ze al die tijd naar de pijpen van haar klanten had gedanst en sieraden had gemaakt waar ze zelf niet warm of koud van werd. Daar is ze mee gestopt. Ze hervond haar passie en gaat nu als een speer met haar eigen collectie.
Ook coachte ik een textielkunstenaar die een enorme blokkade had op zichzelf laten zien. Ik weet uit ervaring hoe zichtbaarheid in verband staat met je waardig voelen, wat meestal voortkomt vanuit de relatie met je ouders. Samen ontdekten we oude patronen, die haar compleet verrasten. Ze kon hierdoor een laagje dieper in haar overtuigingen en haar angst voor afwijzing doorbreken. Hierdoor voelde ze zich vrijer, ging op mijn advies een mooi kunstwerk voor zichzelf maken en kreeg zo op een natuurlijke manier zin om te delen over haar passie.
Precies dit soort mindset-shift voorbeelden maakt me zo enthousiast over mijn werk als coach. Succesvol professioneel makerschap is mogelijk voor ons allemaal, we moeten het onszelf alleen toestaan om te ontvangen.”
Tips van Margriet Meijer:
- Stop met jezelf groter te maken dan je bent. Je hoeft je bestellingen niet binnen 24 uur te verzenden of te praten in ‘wij’ als je alleen bent. Consumenten die waarde hechten aan handgemaakte producten snáppen dat het even duurt omdat je geen keten bent. Ze vinden het daarnaast ontzettend leuk om te zien wie het gezicht is achter het merk. Wees trots op jezelf en gebruik je persoonlijkheid als troef. Mensen kopen van mensen en zoeken verbinding.
- Je hoeft niet aan de wereld te bewijzen dat je het wel alleen kunt. Makers zijn trotse types. Ik vermoed omdat ze vaak te horen hebben gekregen dat je geen geld kunt verdienen met je handen en ze daarom koste wat kost willen bewijzen dat dit wél lukt. Uitreiken naar hulp zou dan voelen als falen of mislukken. Er is niets mis met steun vragen, laat dit niet in de weg staan van je groei.
Margriet Meijer geeft regelmating workshop voor professionele makers & ontwerpers. Check haar website om op de hoogte te blijven.