Stadslicht: de maakindustrie heeft de toekomst

Amsterdam doet het goed op het gebied van werkloosheid. Er is een snelle daling in het aantal werklozen in de hoofdstedelijke regio en daarmee is de stad de motor van de Nederlandse economie. Maar hoe komt het dat het werkloosheidsniveau hier zo laag ligt? Zijn het de grote, gevestigde bedrijven? Of zijn het juist innovatieve startups die gedijen in de grote stad? Op woensdag 24 mei wordt in Pakhuis de Zwijger tijdens Stadslicht de relatie tussen de stad en de economie onderzocht en de rol die de maakindustrie daarin speelt.

Jaren tachtig versus nu

In de jaren tachtig kwam de maakindustrie in zwaar weer terecht. Traditionele makers, zoals scheepsbouwers, moesten ruimte maken voor grote bedrijven. Langzaamaan begint daar een kentering in te komen en zijn de consumenten weer op zoek naar de kleine makers die het ambacht hoog in het vaandel hebben staan. Deze nieuwe maakindustrie is er niet een van vieze handen en noeste arbeid. Er wordt gezocht naar innovatieve manieren om te produceren, zoals met 3D-printers.

Stadslicht

Tijdens Stadslicht zal Nathan Wiersma, oprichter van het Amsterdam Maker Festival, ingaan op de opkomst en de scope van de maakindustrie en de potentie daarvan. Wil je meer informatie over Stadslicht of je aanmelden? Kijk dan op de website van Pakhuis de Zwijger.