5x toffe werkplekken in Amsterdam: waar kun je nog wat maken?

Vroeger kon je met een klus of als je gewoon wat wilde maken terecht bij een kennis van de lokale voetbalclub, de kerk, of bij een buurman. Er was altijd wel iemand in je netwerk die een werkplaatsje had. Langzaam zijn de netwerken aan het veranderen en verdwijnen werkplaatsen steeds meer uit de stad. Door geluidsoverlast, of door stijgende huren. De werkplaatsen aan de randen van steden worden daarentegen steeds groter waardoor je er niet meer even terecht kan voor een klein klusje. Dat betekent dat je het moet uitbesteden, wat gepaard gaat met extra kosten en tijd. Toch staan er nog altijd nieuwe initiatieven op, die juist deze groep mensen ondersteunt. Er is een aantal broedplaatsen in en rondom Amsterdam waar je terecht kunt in hun werkplaats, al dan niet als vaste huurder. Deze werkplekken in Amsterdam zijn de moeite waard om eens te bezoeken.

De Openbare Werkplaats

In Amsterdam Oost zit sinds 12 december 2012 de Openbare WerkPlaats. Hier hebben ze een compleet ingerichte hout- en metaalwerkplaats, smederij en sleutelplek voor je motorfiets. Daarnaast hebben ze een groot cursusaanbod van met name ambachtelijke cursussen. 

openbare-werkplaats

Kitchen Republic

Voor foodmakers is er Kitchen Republic: een professionele deelkeuken. Veel startende foodbedrijven kunnen de investeringen van een professionele keukenruimte met de bijbehorende apparatuur niet opbrengen. Daarvoor is Kitchen Republic de ideale oplossing. Je krijgt togang tot een culinaire co-working space (keukens met apparatuur, walk-in koelkast en vriezer, droopopslag, kantoorruimte en ruimte om evenementen te organiseren) en maakt deel uit van een bijzondere groep ondernemers.

The Maker Store

Heb je al een plek gevonden waar je jouw product kunt maken, maar zoek je nog een plek om je administratie te doen? Dan is The Maker Store in de Hallen de ideale plek. Hier huur je een bureau tussen een aantal creatieve bedrijven (waaronder Amsterdam Made, Uncover Lab en Hop Architecten). Naast je bureau is er een bar aanwezig waar je eventuele evenementen kunt organiseren en je kunt gebruikmaken van de meeting room.

werkplekken in amsterdam

B Amsterdam

Is je bedrijf je zolderruimte inmiddels ontgroeid en ben je klaar voor de volgende stap? B Amsterdam is dé plek voor creatieve start-ups. Hier ruim je customizable ruimtes vanaf 20 vierkante meter, tot 150 vierkante meter. In het pand zijn tevens ruimtes aanwezig om events te organiseren, zoals netwerkborrels en productlanceringen.

De Crealisatie Coöperatie

Tot slot de Crealisatie Coöperatie, waarvan er meerdere locaties zijn. De Crealisatie Coöperatie, is zes jaar geleden opgericht door Jim de Ruiter, Cyril Stom en Sjoerd Ruarus. De initiatiefnemers sloegen de handen ineen om een project op te zetten voor betaalbare ruimte samen met een sociaal gedragen platvorm. Inmiddels zijn deze uit gegroeid tot bijzondere creatieve bedrijfsverzamelgebouwen in de vorm van vrijplaatsen. Een gloednieuwe locatie – aan de rand van Amsterdam Noord – is in ontwikkeling, dus ben je nog op zoek naar een fijne plek, neem dan zeker hier een kijkje, de inschrijving is gestart.