Zes nieuwe Amsterdam Made keurmerken uitgereikt!

Deze maand hebben VANMAX, Waarmakers, Studio ROOF, Lepelboom, BALKONBAR en ’t Amsterdammertje het Amsterdam Made keurmerk in ontvangst genomen. Het keurmerk wordt uitgereikt aan kwalitatief hoogwaardige producten die passen binnen de kernwaarden: creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. ‘Er waren weer flink wat aanvragen deze ronde. We hebben ze met zorg bekeken en hebben er zes met het keurmerk beloond. De rest hebben we feedback gegeven zodat zij een volgende keer mogelijk tóch het keurmerk krijgen.’ aldus Nathan Wiersma, voorzitter van de keurmerk commissie.

De uitreiking van het keurmerk is een initiatief van Gemeente Amsterdam, met als doel de groei en verduurzaming van de lokale maakindustrie. De Stichting Amsterdam Made heeft dit initiatief van de gemeente opgepakt en doorgevoerd. Alle merken die zich aanmelden worden uitvoerig bekeken en gekeurd door de Amsterdam Made keurmerk commissie bestaande uit: Nathan Wiersma (eigenaar SVB), Annelies Soede (Gemeente Amsterdam) en Frederike Top (Amsterdamse maker). Nadat een product het keurmerk heeft ontvangen, kunnen zij het speciale keurmerklogo doorvoeren in de communicatie.

Nieuwe keurmerkproducten en haar makers

VANMAX
– Pindakaas
De pindakaasmakerij van VANMAX staat midden in Amsterdam. Hier worden nieuwe smaken pindakaas ontwikkeld en op ambachtelijke manier gemaakt. Het idee voor VANMAX komt uit de keuken van Maxine Mantel. Pindakaas zonder E-nummers, suikers, palmvetten of sojaolie.

Waarmakers – Lamp
Dit designbureau met een hart voor duurzaamheid is opgericht door Simon Akkaya en Maarten Heijltjes. Met goede, innovatief ontwerpen maken ze producten voor een betere toekomst.

Studio ROOF – Totems en kandelaars
Alle multiplex producten worden gelakt, geschuurd en gelasercut in de studio van dit vernieuwende designbureau. Ook alle verpakkingen worden zelf gevouwen en met labels beplakt. ‘Het is een intensief project, maar zeer de moeite waard’, aldus maker Romy.

Lepelboom – Tafelzuur en FruitMatties
Maakt nieuwe, bijzondere smaken met oude conserveringstechnieken. Ze drogen, roken en leggen in, op een geheel eigen manier en met hun heerlijke tafelzuur, fruitsnoep en gerookte delicatessen laten ze het hart van menig Amsterdammer sneller kloppen.

BALKONBAR
De makkelijk te bevestigen BALKONBAR is te gebruiken als bar, tafel of vensterbank op je balkonreling. Dit typisch Amsterdamse product wordt geproduceerd in samenwerking met sociale werkplaatsen en is gemaakt van Douglas hout met een hoge duurzaamheidsklasse.

’t Amsterdammertje – Worst
De echte Amsterdamse ossenworst van Group of Butchers wordt gemaakt volgens authentiek familierecept: een beproefd receptuur dat meer dan tachtig jaar teruggaat. In 2013 is ter ere van het vierhonderdjarig bestaan van de Amsterdamse grachten het merk “Amsterdammertje” geïntroduceerd door worstmaker Alfred Canter.

keurmerk

Amsterdam Made

Amsterdam Made is naast een keurmerk ook een communityplatform ter promotie en ondersteuning van lokale makers in de Metropoolregio Amsterdam. Het platform bestaat inmiddels uit meer dan 250 ondernemers en bedrijven, variërend van start-ups tot gevestigde namen en van traditionele ambachtslieden tot eigentijdse ondernemers die bezig zijn met de nieuwste digitale productietechnieken. De missie van Amsterdam Made is het stimuleren van groei en verduurzaming van de lokale maakindustrie in de Metropoolregio Amsterdam.