De Kweker

Groothandel in levensmiddelen

Hoogwaardige, eerlijke levensmiddelen
De levensmiddelen groothandel De Kweker is een van de oudste groothandels van Amsterdam, een familiebedrijf dat al in 1949 werd opgericht onder de naam P. Vroegop en Zonen. Al vanaf het begin richt De Kweker zich op het leveren van hoogwaardige en eerlijke levensmiddelen aan een uiteenlopend scala aan winkels, cateraars, restaurants en hotels in en rond Amsterdam.

Tegenwoordig kunnen klanten zoals De Bijenkorf, het Concertgebouw en Brouwerij de Prael kiezen uit ruim 28.000 producten – van vers vlees, vis en brood dat door De Kweker wordt bereid en gemaakt, tot A-merken en originele producten die zich in smaak en kwaliteit onderscheiden.

Specialistisch met liefde voor lokaal
Door zich exclusief op foodservices en –retailers te richten blijft het bedrijf klein en wendbaar genoeg om innovatief te zijn. Nieuwe trends in de voedselsector, zoals de toegenomen populariteit van duurzame en lokale producten, worden met twee handen vastgepakt en uitgewerkt. De Kweker heeft bijvoorbeeld een breed assortiment biologische producten en verkoopt meer en meer Amsterdamse producten.

Het doel is om kleine en lokale makers te steunen door hun producten steeds zichtbaarder te maken. Vooral een grotere afzet bij restaurants, die enorme invloed kunnen hebben op de bekendheid van een product, kan een positieve invloed hebben op de bredere verkoop. Onder andere de Amsterdamse makers Kesbeke, Oedipus en Chocolatemakers bereiken nu een grotere afzetmarkt zonder zich te moeten ontfermen over de toegenomen distributie. Zo kunnen zij zich meer richten op het maken, het merk, en het persoonlijk contact met afnemers.

Een duurzame onderneming
De Kweker verduurzaamt de laatste jaren zelf ook steeds meer. De tientallen vrachtwagens die vanuit de Jan van Galenstraat naar klanten vertrekken worden stuk voor stuk vervangen door elektrische alternatieven. Al het eten dat overblijft gaat bovendien naar de Voedselbank, om gezond en gevarieerd eten te geven aan mensen die het niet hebben. Bovendien is de groothandel zeer maatschappelijk betrokken en werkt het al jaren samen met het werk-leerbedrijf Cordaan.