Annelied van Dijk
Eigenaar
Na een woelige periode in haar leven, betrad Annelied van Dijk een smalle woning in Amsterdam. Ze had een eettafel nodig en besloot die zelf te maken in de smederij van haar vader. Het ijzer in haar handen voelen, beviel haar zo goed dat ze op een nacht wakker werd en besloot: dít ga ik voor de rest van mijn leven doen! Na een aantal tafels voor vrienden en bekenden te hebben gemaakt vroeg zij haar vader haar het echte ‘smeden’ te leren. Kleine haakjes, gordijnroedes… Maar Annelied droomde van grote schalen en kunstobjecten. Ze verlangde om via het smeden nieuwe en moderne vormen te maken die een brug slaan tussen het mannelijke stoere ijzer en de vrouwelijke lichte vormen. Het is haar missie om het traditionele smeedwerk te combineren met vormgeving die mensen in vervoering brengt.
Vijfde generatie
Annelied van Dijk stamt uit een ware smedenfamilie. Ze is de vijfde generatie in haar familie, en daarmee ook de eerste vrouw! Annelied is tevens een van de eerste vrouwen met een vakbekwaamheidsdiploma. Haar opleiding volgde ze bij het Nederlands Gilde van Kunstsmeden. Met voorbeelden van haar vader en opa ontdekte Annelied het vuur in zichzelf en na het oppoetsen van een gesmeed stuk ijzer, dat zo mooi leeft en glanst, voelde zij haar echte passie en volgt nu haar eigen pad.
Gerecycled metaal
Het liefst werkt Annelied met gerecycled metaal, bijvoorbeeld oude rijplaten. Deze hebben jaren lang buiten in weer en wind gelegen en zijn al een beetje vergaan. Als dit ijzer door en door warm gestookt wordt in het smidsvuur, komt er een prachtig patina naar boven. Na het smeden wordt het ijzeren object gepolijst en eventueel in de was gezet. Objecten voor buiten kunnen roesten of behandeld worden met een anti-roestmiddel. Ieder object is uniek en met haar technische kennis legt Annelied met de juiste warmte, de ziel bloot van harde materialen waardoor die zich soepel laten vormen tot creatieve vormen. Zij geeft daarmee het oude ambacht verrassende en nieuwe impulsen.
Duurzaam
Het recyclen van oud ijzer is een duurzame manier om oud ijzer te verwerken tot grondstof. Het hergebruiken van ijzer en metaal is terug te zien in talloze toepassingen zowel thuis als in de industrie. Bij het recyclen van oud ijzer worden verschillende soorten metalen gesorteerd. Schroot dat koper bevat kan bijvoorbeeld een probleem opleveren bij het hersmelten, omdat koper niet uit ijzer kan worden geoxideerd. Daarom is het selecteren van oud schroot in verschillende categorieën heel belangrijk. Oud schroot wordt omgesmolten, zodat er uiteindelijk weer nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het recyclen van een blikje frisdrank tot het verwijderen van oude machines zoals een supertanker van vele tonnen.
Verbinding
In de schalen en sculpturen die Annelied smeedt, zit altijd een ‘letterlijke’ verbinding. Een knoop, een ritssluiting. Annelied houdt ervan verbinding te leggen via haar hart met mensen en natuur. Haar doel is smeden te gebruiken om ijzer in al haar schoonheid te laten zijn wie zij werkelijk is. Ze staat voor vernieuwing in de smeedkunst en is een brug tussen het traditionele smeden en de moderne ‘vrouwelijke’ toepassing.