Dutch Harvest

Hennepthee van Nederlandse bodem

Amsterdam
+31(0)6-27223773 hello@dutchharvest.org
Naar de website
Esther Dutch Harvest

Esther Molenwijk

Eigenaar

Het eeuwenoude landbouwgewas hennep maakt een comeback op vele fronten. Nu eens niet voor recreatief gebruik, maar als duurzaam gewas voor toepassingen zoals bouw, textiel en voeding. Dutch Harvest voegt daar een nieuw en wel heel lekker product aan toe: hennepthee van Nederlandse bodem.

Duurzaam gewas met ongekende mogelijkheden
In haar capaciteit als duurzaamheidsadviseur kwam Esther Molenwijk in 2014 op het spoor van vezelhennep. Dit gewas maakt een comeback in onder andere de autoindustrie en de bouw en is een duurzamer alternatief voor onder andere katoen, hout en verschillende plastics. De plant groeit ontzettend snel en wordt bovendien niet bespoten. Een leuk weetje: vezelhennep bevat wettelijk maximaal 0.2% THC, de psychoactieve stof die bekend is van wiet – hoewel het meestal niet eens meer traceerbaar is. Ter vergelijking zit er in wiet vijf tot twintig procent van deze stof. Kortom: van een kopje hennepthee word je dus niet stoned!

Thee met een missie
Op een dag nam Esther na een vezelhennepoogst een aantal blaadjes mee naar huis, die zij vervolgens droogde om thee van te maken (het zal je niet verassen dat zij een theeliefhebber pur sang is). Dit beviel dusdanig goed bij haar én vrienden dat ze besloot om maker te worden: de thee was niet alleen lekker, het was ook de ideale manier om het oergewas terug op de kaart te zetten. ‘Het is mijn missie om de hennepplant weer op een positieve manier bekendheid geven. Het is een supermooi gewas, we kunnen er heel veel mee in de bio-based economie, maar het is heel weinig bekend en het heeft altijd dat stigma van marihuana. Hoe kun je dit gewas beter op de kaart zetten met een lekker, toegankelijk en gezond theetje?’ aldus Esther. Het idee van Dutch Harvest was geboren.

Start met een crowdfundingcampagne
Op zoek naar zoveel mogelijk informatie reisde ze af naar het World Hennep Congress in Slovenië, waar ze leerde over de hennepvezelverbouwer Dun Agro. De Groningse hennepboer Albert Dun, verbouwt al meer dan twintig jaar vezelhennep en had recentelijk de gezondheidswaarde van het blad ontdekt. Met een zelfontwikkelde machine kon hij de bladeren van de plant apart oogsten van de andere delen. Kort nadat de machine in gebruik ging, kwam Esther op zijn pad. Om de lekkere, duurzame thee ook werkelijk aan de man te brengen, startte Esther een OnePlanetCrowd-campagne voor Dutch Harvest. De beoogde financiering werd ruimschoots behaald dus de thee kon in productie. Na het oogsten, zorgt Esther zelf voor het drogen en zeven van de bladeren, ter plekke in Groningen.

Een pure variant en drie melanges
Met het hoofdingrediënt voorhanden ging Esther met theesommelier Karlijn Dapper op zoek naar meer melanges om de hennep te complementeren. Samen creëerden zij naast de pure variant Simply Hemp ook Hemp Chai, Hemp & Herbs, en Hemp & Turmeric – stuk voor stuk heerlijke melanges die minstens zestig procent hennep bevatten. In de basis smaakt de hennepthee vergelijkbaar met groene thee, maar iets milder en zoeter, met een licht prikkeltje aan het eind. Hennepthee is goed te mengen met andere kruiden; de smaak blijft goed overeind.

Sociale werkplaats en een biologisch afbreekbare verpakking
Als duurzaamheidsadviseur houdt het niet op bij een duurzaam hoofdingrediënt, Esther wilde het hele proces zo duurzaam mogelijk inrichten. De thee wordt ingepakt op een sociale werkplaats. De verpakkingen zijn speciaal voor Dutch Harvest ontwikkeld en volledig biologisch afbreekbaar: ze zijn gemaakt van papier op basis van landbouwafval met een plastic binnenlaag op basis van cellulose. De thee is door heel Nederland verkrijgbaar. In Amsterdam kan je in ieder geval terecht bij alle Ekoplaza winkels en diverse ander mooie winkels zoals de Amsterdam Maker Store. Zie hier de kaart met de verkooppunten.

Esther Dutch Harvest

Esther Molenwijk

Eigenaar