Annette Gorny
Oprichter
Juwelig sieraden zijn duurzaam handgemaakt in unieke uitvoeringen of limited series. De ontwerpen zijn een mix van stoer en fijn, eigentijds en klassiek, van basic tot stijlvol chique, krachtig & eigenzinnig. Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop.
Over de maker
Voor Annette Gorny begon edelsmeden in 2000 met een cursus goudsmeden. De passie om te creëren groeide in 2007 uit tot haar eigen atelier en winkel in de Amsterdamse Czaar Peterstraat (2007-2017). Daar heeft ze veel sieraden ontworpen, verkocht en gerepareerd, tot ze de winkelruimte in 2017 overdroeg aan een collega goudsmid. Sindsdien ontwerpt en creëert Annette haar sieraden vanuit haar thuisatelier in het Oostelijk havengebied.
Reizen en natuur zijn een grote bron van inspiratie voor Annette. “Dit kan de beweging van de zee zijn, een mooie bloem, een schelp meegenomen van een ver strand, de schatten van de aarde in de vorm van een edelsteen, een herinnering. Elk sieraad heeft een verhaal in zich.”
Het maakproces
Het ontwerp en maakproces is divers. Soms schetst of tekent Annette voordat ze begint, regelmatig gaat ze gewoon aan de slag en vormt het sieraad zich tijdens het maakproces. Dat doet ze veelal eerst in zilver of argentium935. Als ze het sieraad al duidelijk voor ogen heeft, soms ook meteen in het goud. Van sommige sieraden wordt na een eerste versie ook een mal gemaakt om ze bijvoorbeeld in goud te laten gieten. Dat bespaart kostbaar materiaal en tijd en kan ook weer als basis dienen voor een nieuwe uitvoering.
Duurzaamheid
De sieraden van Juwelig worden geproduceerd met materialen van toeleveranciers die verantwoord ondernemen. Ruim 99% van het goud en zilver komt daarbij voort uit recycling.
Annette: “In Nederland kan aan de vraag naar goud en zilver voor bijna 100% worden voldaan door middel van recycling. Gerecycled goud en zilver is in veel vormen en halffabrikaten beschikbaar. De cirkel van recycling tot levering van edelmetaal of deelproduct onder goede arbeidsvoorwaarden naar onze EU maatstaven met een naar verhouding lagere CO2 afdruk en beduidend gunstigere prijs ten opzichte van fairmined is daarmee gewaarborgd. Voor mij zijn dat belangrijke sociale en economische verantwoordelijkheden naar klant en bodemschatten. Daarnaast worden alle resten goud, tot zaagsel aan toe, en argentium935 zilver in mijn eigen atelier ook weer hergebruikt.”