Marije Geursen

She takes fun serious

Linnaeusparkweg 144
Amsterdam
06 247 46 157 hallo@marijegeursen.nl
Naar de website

Marije Geursen

Maker

Met je handen iets maken: dat inspireert, daar word je blij van. Dat is zeker het geval bij Marije Geursen. In haar werk als sieraadontwerper en goudsmid probeert ze zichzelf en de dragers met het concept en ‘het maken’ te verrassen en inspireren.
Dit wist ze al jong: op de basisschool kreeg ze, tijdens een projectweek, les van een beeldhouwster en ging ze met klei aan de slag. Een vaas die ze toen kleide staat nog steeds in de kast thuis. Terugkijkend was dat zeker de start van haar leven als maker.

Goudsmitatelier in Amsterdam
Een opleiding in Schoonhoven, de zilverstad van Nederland, tot goudsmid was een logische volgende stap na de middelbareschooltijd. Dit is een heel technische opleiding. De behoefte naar verdieping bracht haar daarna naar de Gerrit Rietveld Academie. Hier heeft ze de afdeling Autonoom Sculptuur met succes afgerond. Inmiddels heeft Marije al een kleine 20 jaar haar eigen goudsmidsatelier in Amsterdam waar ze werkt aan haar sieradencollectie en ontwerpt en maakt in opdracht. Ze zoekt naar de beste vorm om een idee te verbeelden en als het in opdracht is, het best passend bij de drager. Het vertalen van een gevoel en iemands verhaal naar een sieraad geeft het een waardevolle betekenis. Opdrachtgevers zijn regelmatig bedrijven of magazines. Van een passend jubileumgeschenk of kleinere series voor klanten.

Priveworkshops en Muze Lessen
Zo af en toe geeft Marije een privéworkshop aan stellen die graag zelf hun trouwringen willen maken. Het is heel leuk om te zien hoe verbaasd en gecharmeerd ze zijn over het ambacht en het maakproces. ‘Ze dragen voor het leven iets zelfgemaakts. Dat is geweldig.’

Naast het solitaire werk in haar atelier geeft Marije ook op projectbasis les in beeldende vorming op een basisschool. Zelf omschrijft ze de lessen als ‘Muze Lessen’. Inspiratie leren kennen in je leven is eigenlijk het mooiste dat je een kind kunt geven. Dat heb ik zelf ook zo ervaren. Zo hebben 600 kinderen bijvoorbeeld 600 persoonlijke huisjes gekleid die samen een sprookjesachtige stad van klei vormde met de titel: als ik een huis ben, dan zijn wij een stad. Kortom als Marije een vertaling kan maken van betekenis naar vorm dan is ze in haar element.

“De sieraden vertellen hun boodschap vaak zonder glim en glans. In plaats daarvan zijn ze doordrenkt van symboliek.” [Eigen Huis en Interieur magazine]

Materialen
Marije zoekt, bij het maken van haar eigen collectie naar een materiaal dat passend is bij het idee achter het ontwerp. Zo heeft zij in haar collectie een hart van porselein dat een fijne, suikerachtige uitstraling heeft. Het hart is versierd met Arabische sterpatronen en Hollandse knipkunst een verfijnd, fragiel huwelijk tussen twee culturen. Maar ook de in plakken gezaagde klomp is hier een goed voorbeeld van. Embrace Holland is dan een titel die de armbanden afmaken. Zo gebruikt Marije dus verschillende materialen maar in de laatste jaren steeds meer goud en zilver. Alles is door haar handen gegaan en met zorg gemaakt. Het kan dat er delen worden uitbesteed bij een gieter in Nederland om een kleinere oplages mogelijk te maken. ‘Ook dan gaat het nog door mijn vingers om te monteren of af te werken. Echt handwerk dus.’

Duurzaam ambacht
Het ambacht van een goudsmid is van oudsher duurzaam. Sieraden gaan immers langer dan één leven mee. Waar mogelijk koopt Marije Fair Goud in, al is veel goud dat in omloop is al gerecycled uit de industrie of ander gebruik. Natuurlijk moedigt ze altijd aan om thuis te kijken wat er nog in vergeten sieraden doosjes ligt. Vaak kan dat worden omgesmolten. Marije is de initiator de hashtag #JewelryBoxMining en #MijnGoudMijn te gebruiken op social media. Een grote groep goudsmeden is daar nu actief mee bezig. Zo kan je als klant op een idee komen iets ‘ouds’ te laten aanpassen en eventueel laten omsmelten en er iets nieuws van laten maken. Met extra betekenis omdat het sieraad vaak al gedragen was door oma of dat je het kreeg maar niet helemaal jouw smaak was. Duurzamer dan dit kan bijna niet.

Toekomst Marije Geursen
Meebewegen met de wereld om haar heen en reageren via sieraadconcepten en anderen inspiratie bieden, betekent een open houding hebben. Zeker nu, in deze tijd, is dat handig. Zo kijkt Marije ook naar de toekomst. Er komen steeds nieuwe dingen voorbij en het blijft de kunst te weten wanneer je een kans moet grijpen. ‘Dat gaat mij steeds beter af, ik word meer en meer gelukkig van wat ik doe en maak’ aldus Marije.

Marije Geursen

Maker