Mirjam Nuver Hats

Draagbare hoeden met een grafische uitstraling

Sint Jansstraat 15
1012 HG Amsterdam
020 6162 447 info@mirjamnuverhats.com
Naar de website
Mirjam Nuver Hats

Mirjam Nuver

Eigenaresse

Mirjam Nuver ontwerpt en maakt al meer dan 30 jaar hoeden. Haar werk heeft inmiddels internationale bekendheid. Zij ontwerpt modellen voor speciale gelegenheden, maar ook voor iedere dag; tegen de zon, de regen, de kou en just for fun! Haar collecties zijn kleinschalig; “limited editions” met kwaliteit, creativiteit en originaliteit. Multifunctioneel, vervormbaar, opvouwbaar en op diverse manieren draagbaar, innovatief en met hoogwaardige materialen. Voor alle gelegenheden en weersomstandigheden. De ontwerpen zijn gericht op de klant en gemaakt voor langdurige plezier van de aankoop.

Het ontwerp en de productie van de collecties wordt al sinds de start van haar merk geheel in eigen huis gedaan. Sinds 2013 heeft Mirjam Nuver een winkel met atelier in het centrum van Amsterdam vlak achter de Dam, de Sint Jansstraat. De verkoop aan winkels heeft zij tot een klein aantal adressen teruggebracht.

Over de maker
Mirjam is opgeleid als grafisch ontwerper aan de Academie voor beeldende kunsten in Groningen. Aan het begin van de 80er-jaren begint Mirjams moeder, die hoedenmodiste is, een hoedenwinkel in het Centrum van Groningen. Als afstudeerproject maakte Mirjam in 1985 een promotiecampagne voor de winkel van haar moeder en vooral voor het dragen van hoeden. Ter illustratie maakte zij daar een aantal hoeden bij.

De eerste ontwerpen van Nuvers hand waren unieke, eenmalige exemplaren. Niet zo geschikt voor dagelijks gebruik, des te meer voor shows en exposities. Door te werken in de winkel van haar moeder en door het directe contact met klanten zag zij het belang in van draagbaarheid en functionaliteit. Dit resulteert in 1992 in haar eerste serie-collectie, die met behulp van een agent al snel wereldwijd werd verkocht. De collectie was draagbaar, multifunctioneel en vernieuwend. De vormgeving was anders in vergelijking met andere reguliere modellen die op dat moment in de handel zijn en enthousiasmeerde (jonge) mensen om weer meer hoeden te gaan dragen.

Innovatief & impulsief
In haar huidige collecties maakt Nuver gebruik van klassieke materialen als vilt, sisal en stro. Haar maaktechnieken zijn echt verre van klassiek: veel modellen worden op een moulage-achtige wijze gemaakt of ontworpen. Nuver vouwt, knipt, kreukt en scheurt. Het resultaat? Een grafische uitstraling. Bij uitzondering maakt ze gebruikt van decoraties als bloemen, veren en voiles. De drager kan zijn of haar hoed eigen maken door zelf iets toe te voegen aan de vorm. Door het model te draaien, vouwen of te keren.

Inmiddels heeft ze een aantal klassiekers in haar assortiment: de uitvouwbare hoed Chapeau Claque is het eerste model uit die serie. In 1993 wordt deze hoed genomineerd voor de Rotterdamse designprijs. Inmiddels zijn er meer dan vijfentwintig uitvoeringen van dit ontwerp leverbaar. Niet alleen binnen de Amsterdamse stadsgrenzen zijn de ontwerpen van Nuver geliefd: in binnen- én buitenland heeft ze een schare fans die vaak meerdere modellen in hun bezit hebben.

Af en toe werkt Mirjam samen met ontwerpers van breisels of dessins en ook nieuwe mogelijkheden als 3Dprint gaat ze niet uit de weg. Evenals oude en traditionele technieken die van toepassing kunnen zijn op haar werk. Extravagante ontwerpen en unica die Nuver maakt voor shows en exposities vormen een inspiratie voor nieuwe ontwerpen in de seriecollectie. 

Mirjam Nuver Hats

Mirjam Nuver

Eigenaresse