NUTT Amsterdam

Recycled Fashion Blazers

Korte Ouderkerkerdijk 5c
Amsterdam
Naar de website

Esther Mutsaers

Oprichtster

NUTT Amsterdam ontwerpt en construeert unieke fashion-items in de vorm van artistieke blazers. Stuk voor stuk getransformeerd uit twee afgedankte kledingstukken. NUTT-Blazers zijn uniek in alle opzichten: vorm, stof, kleur en maat. Het enige nieuwe materiaal dat wordt toegevoegd, is bijpassend garen.

Over de maker

In haar home-atelier in het Amstelkwartier werkt Esther Mutsaers aan haar creaties. Uit frustratie over ons aller kleding aankoop en weggooigedrag is Esther NUTT Amsterdam gestart. “Wist je dat 55% van de kleding die wij in de kledingafvalbak deponeren alsnog wordt verbrand? Ik niet!” Esther wil zoveel mogelijk awareness creëren om duurzamer en anders om te gaan met ons kledinggedrag door opvallende coole NUTT’s te ontwerpen die gespreksstof opleveren. Want dat is precies de bedoeling: spread the sustainable word!

Het productieproces

Esther vraagt overal om haar heen – op straat, op haar website en via social media – of mensen de kleding die zij niet meer dragen aan haar willen doneren in plaats van ze in de kledingafvalbak te deponeren. De kleding wordt gesorteerd op goede grondstoffen en wordt gerecycled tot coole NUTT Blazers.

Vervolgens combineert Esther de grondstoffen door te ontwerpen op een paspop. “Dat heet mouleren. Zo ontstaat een unieke, duurzame NUTT Blazer, die altijd bestaat uit twee afgedankte kledingstukken. Ik bedenk het ontwerp en haal vervolgens de kledingstukken zorgvuldig uit elkaar en naai ze dan vakkundig met de juiste technieken weer in elkaar.” Zo wordt een broekspijp een mouw, een blouse een blouse-blazer of een pyjamabroek een achterpand. “Zolang de textielindustrie niet 100% circulair is, bestaat NUTT!”

Zelf zo’n gaaf item scoren?

De huidige collectie vind je in het home-atelier via contact en op de webshop van NUTT. Daarnaast is NUTT ook te koop bij TOMO, het nieuwe duurzame warenhuis met een circulaire missie, en bij The Maker Store.

 

Esther Mutsaers

Oprichtster