OYOY Amsterdam

Unieke, handgemaakte oesters

Zeedijk 105B
Amsterdam
Naar de website

Florentien & Veerle

Oprichters

OYOY Amsterdam maakt handgemaakte, unieke oesters die gebruikt kunnen worden als decoratie of om iets in te leggen.

Over de makers
Oprichters Florentien en Veerle zijn al jaren vriendinnen en beide creatief. Geïnspireerd door een soortgelijk product dat ze ergens vonden, zagen ze het potentiële succes van deze oesters en besloten zelf aan de slag te gaan. “Nadat we wat tips hebben gevraagd aan diverse makers zijn we van start gegaan. Onze eerste batch was een groot succes en vanuit daar zijn we steeds professioneler geworden.”

Productieproces & duurzaamheid
De oesters die worden gebruikt voor OYOY Amsterdam komen van het Chinese restaurant Nam Kee op de Zeedijk in Amsterdam. In plaats van dat ze – na het verorberen van de daadwerkelijke oester uiteraard – worden weggegooid, worden ze omgetoverd tot een mooi kunstwerk.

Florentien en Veerle halen de oesters op bij het restaurant en maken deze schoon. Vervolgens worden de oesters naar de gevangenis in Scheveningen en Heerhugowaard gestuurd. “Daar nemen gedetineerden het van ons over. Met veel beleid toveren zij de oesters om in kleine kunstwerkjes. Vervolgens sturen ze de oesters terug naar ons en brengen wij een laagje blanke lak aan om de oesters te beschermen tegen vocht en vuil.”

Naast dat de oesters worden gered van de vuilnisbak, wordt door de ontwikkeling van dit product gedetineerden een kans geboden om te werken en zich voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij. “Wij zijn super blij met deze samenwerking en hopen deze nog lang voort te kunnen zetten.”

Florentien & Veerle

Oprichters