The Plastic Free Co.

Creating a better future for our planet

Ariana Ahmadzada

Oprichter

The Plastic Free Co. verkoopt duurzame, milieuvriendelijke producten. De lijn met eigen producten bestaat onder andere uit handgemaakte bijenwaskaarsen, bijenwas voedselwraps als duurzaam alternatief voor plastic vershoudfolie en herbruikbare katoenen keukenpapier als duurzaam alternatief voor wegwerp keukenpapier.

Over de maker
Oprichter Ariana Ahmadzada studeerde Science, Business and Innovation in de richting duurzaamheid. In haar persoonlijke leven was ze daar ook al mee bezig door vegetarisch te eten, tweede hands kleding kopen en plastic te verminderen. Ze kon echter geen goede lokale webshop vinden met producten waarin ze zelf specifiek geïnteresseerd in was. Dit leidde ertoe dat ze tijdens haar masterstudie The Plastic Free Co. opzette. “Ik wilde graag producten aanbieden die door kleine lokale makers worden gemaakt om de lokale economie te steunen en beetje tegen de grote bedrijven en massaproductie in te gaan.” Na vier jaar mooie producten aan te bieden van andere makers startte ze ook haar eigen lijn. Deze producten worden getoond op de Amsterdam Made & Locally Made website.

Het productieproces
De ingrediënten en materialen voor de Plastic Free Co. lijn worden zoveel mogelijk lokaal gesourced. Ze zijn altijd duurzaam en van hoogwaardige kwaliteit en worden vrijwel altijd zonder plastic verpakkingen ontvangen. De producten worden vervolgens in kleine oplages en met de hand gemaakt in de werkruimte in Amsterdam.

Duurzaamheid
Het concept van The Plastic Free Co. is dat er voor allerlei dagelijks producten een duurzaam alternatief wordt geboden dat geen wegwerpplastic bevat. “Maar duurzaamheid is niet alleen je plastic verminderen. We kijken bij elke stap van het productieproces wat er mogelijk is qua duurzaamheid. Bij de ingrediënten en materialen kijken we bijvoorbeeld naar waar het groeit en of het biologisch is. Daarnaast kijken we ook kritisch naar wat het doel is van een product. Kan je het hergebruiken? Wat gebeurt er met het product zodra het z’n einde heeft bereikt? Zo kunnen de bijenwasdoeken nog als aanmaakblokjes voor vuur worden gebruikt wanneer je het niet meer kan gebruiken.”

De eigen lijn producten van The Plastic Free Co. én de merken die verder worden verkocht, vind je op de webshop.

Ariana Ahmadzada

Oprichter