Deze biertjes worden in Amsterdam gebrouwen

In ruim tien jaar tien is het aantal bierbrouwers binnen de stadsgrenzen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Niet langer wordt er pils in de bar besteld; speciaalbier is het devies. Van kruidige IPA’s tot frisse witjes, iedereen zit aan het craft beer. En met 45 bierbrouwers (bron: NRC), zal het je vast niet verbazen dat een aantal ook aangesloten is bij het netwerk van Amsterdam Made. Leuk om te weten: in 2007 stonden er slechts vijf bierbrouwers in Amsterdam ingeschreven. Deze bedrijven brouwen Amsterdams bier!

Amsterdam Brewboys

Pieter Langendijk en Sebastiaan van den Bosch brouwen speciaalbier. Zij onderscheiden zich van vrienden die in de kroeg dromen van bierbrouwen, door het ook daadwerkelijk te doen. De Brewboys hebben maar één allesoverstijgende missie: ‘serve you the best f’ing beer on the planet.’ Dit motto is typerend voor de no-nonsense mentaliteit van de vrienden. Lees hier meer over Amsterdam Brewboys.

Amsterdam Brewing Company

Amsterdam Brewing Company is begonnen als een project van twee jeugdvrienden; Elja en Tycho. Na een tijdje thuis brouwen is het idee geboren om hun passie voor bier en ondernemerschap te verbinden onder de naam Amsterdam Brewing Company, ABC. Samen brouwen zij sinds de zomer van 2014 onder deze naam bier naar eigen recept. In de onderneming worden ze bijgestaan door Boris en Ruben, die verantwoordelijk zijn voor de marketing van de brouwerij. Lees hier meer over Amsterdam Brewing Company.

Brouwerij Breugem

Breugem is geen verzonnen naam met een Belgische klank, maar gewoon de naam van de man achter het bier. Patrick Breugem was al brouwer in de voormalige brouwerij in Zaandam en brouwt sinds 2014 zijn eigen bier in Zaandijk. Hij heeft eerder gewerkt in Brouwerij de Prael en was brouwmeester bij De 7 Deugden in Amsterdam. Zijn passie voor bieren is ongekend en het bedenken en brouwen van innovatieve recepten is zijn grootste drijfveer. Lees hier meer over Brouwerij Breugem.

Brouwerij de 7 Deugen

Bij Brouwerij De 7 Deugden maken ze speciaalbier dat perfect past bij je eten, een beetje à la wijn-spijs combinaties, maar dan met bier. Bij ieder biertje vertelt brouwer Garmt Haakma over zijn bijzondere bedrijf en legt hij uit waarom het een deugd is om nét een beetje anders te zijn. Lees hier meer over Brouwerij de 7 Deugden.

ijbok brouwrij 't ij

Brouwerij ‘t IJ

Mout, hop, een eigen stamgist en Amsterdams leidingwater – dat zijn de hoofdingrediënten van elk biertje van Brouwerij ’t IJ, een van de bekendste en grootste craft breweries van Nederland. De brouwerij is in 1985 opgericht door Kaspar Peterson met de bedoeling om speciaalbier, zoals te vinden in België, naar Nederland te halen. De brouwerij is vanaf het begin gevestigd in een oud badhuis op de Funenkade. Het verlangen van de gemeente om een eigen brouwerij te hebben was ook dusdanig groot dat Kaspar het badhuis voor een praktisch symbolisch bedrag kon aanschaffen. Lees hier meer over Brouwerij ‘t IJ.

Gebrouwen door Vrouwen

Geen baarden en bierbuiken, maar twee zussen die bier brouwen. Dat is Gebrouwen door Vrouwen. Sinds 2013 brouwen Do en Tessel de Heij hun eigen bier. Het begon allemaal met de droom on hum eigen witbier op de tap te kunnen bestellen op een zonnig Amsterdams terras. Dat is meer dan gelukt. De bieren van van Gebrouwen door Vrouwen zijn bijna niet meer weg te denken uit de Amsterdamse kroeg. Daarnaast vergezelt hun bier andere Amsterdamse merken zoals Oedipus en Brouwerij ’t IJ op de schappen van grote supermarkten in de stad. Lees hier meer over Gebrouwen door Vrouwen.

Lowlander Beer

Lowlander Beer brouwt Amsterdams bier met minstens zoveel karakter als de eerste Nederlandse ontdekkingsreizigers. De geheime kruidenmengsels die hiervoor worden gebruikt, zijn afkomstig van firma Jacob Hooy, die als sinds 1743 de expert is op het gebied van kruiden en specerijen. In januari 2016 waren de eerste Lowlander Beers te krijgen in de Amsterdamse horeca. Inmiddels zijn de bieren landelijk verkrijgbaar en zijn de eerste stappen naar het buiteland gezet. Aan VOC mentaliteit dus geen gebrek! Lees hier meer over Lowlander Beer.

Oedipus

Oedipus Brewing, de levendige Amsterdamse brouwerij die bekend staat om haar heerlijke biertjes en kittige namen, is een paar dagen na Lowlands 2011 opgericht door vier vrienden die ondanks een pittig weekend en een fikse vermoeidheid nog steeds zin hadden in bier. Na jarenlang proeven namen Sander, Alex, Paul en Rick een stap richting het maken en produceerden ze vanuit huis bier dat dusdanig in de smaak viel bij hun vrienden dat ze besloten om op grotere schaal te produceren. Lees hier meer over Oedipus.