Voorstelrondje: deze makers sloten zich deze zomer bij ons aan!

Frame Holland

Toen de vader van Menno, Saskia en Hans Borsboom in de jaren zestig de kans kreeg om mede-eigenaar van de brillenfabriek Preciosa (voorheen ENFA : Eerste Nederlandse Fabrikant van hoorn-, schildpad- en doublémonturen ) te worden, greep hij die met beide handen aan. Hij breidde de collecties uit en ging de grenzen over. Van jongs af aan werden Hans’ kinderen bij het bedrijf betrokken, waardoor ze al vroeg werden klaargestoomd voor de overname die in 2007 zou plaatsvinden. Inmiddels is Frame Holland – zoals het bedrijf tegenwoordig door het leven gaat – de laatst overgebleven brillenfabriek van Nederland en de Preciosa collectie hun paradepaardje. Lees hier meer over Frame Holland

Primal Essence

Zoals veel leeftijdsgenoten had de Portugese Marisa Conde een lastige huid in de pubertijd. Wat ze ook probeerde – van de duurste crèmes tot doktersrecepten – niets hielp haar van haar onrustige huid af. Tot iemand Marisa in aanraking bracht met natuurlijke verzorging. Als sneeuw voor de zon verdwenen haar huidproblemen en een idee voor een bedrijf was geboren. Lees hier meer over Primal Essence.

Primal Essence

Rembrandtje

Alexandra Hutter zette in 2003 de Rembrandt Tower Boardroom op: een toonaangevende en exclusieve corporate locatie voor alle vormen van topoverleg met exclusieve bijeenkomsten en private dinners. Deze organisatie heeft Alexandra inmiddels verkocht. Haar passie voor gastvrijheid bleef echter bestaan. Dit, in combinatie met haar grote interesse in kunst en de wens om – naast een dienst – ook een product te ontwikkelen, heeft geleid tot het ontstaan van het Rembrandtje, een chocolademunt geïnspireerd op gildepenningen uit de Gouden Eeuw. Lees hier meer over Rembrandtje

rembrandtje

SMPL

SMPL natuurlijke huidverzorging is de creatie van Willemijn Kornelis en Liselotte Wannijn. Ze hebben een passie voor een bewuste lifestyle, duurzaamheid, natuurlijke huidverzorging en ondernemen. In juni 2013 richtten ze BeBio.nl op, een online magazine op het gebied van bewuste lifestyle. In het begin concentreerden ze zich met name op voeding, maar gaandeweg kwamen ze met natuurlijke huidverzorging in aanraking. De realisatie dat alles wat je op je huid smeert in je lichaam wordt opgenomen en de invloed die de reguliere huidverzorging heeft op de wereld, maakte veel indruk. Lees hier meer over SMPL.

SMPL natuurlijke huidverzorging

Blaauw Hout

Grenzend aan natuurgebied het Ilperveld vervaardigt Rik Blaauw met zijn bedrijf Blaauw Hout op ambachtelijke manier houten schalen van boomstammen. “Ik ben betrokken bij het hele proces ­van boom tot product. Het is mooi om te zien hoe met elke stap het verhaal van de boom meer tot leven komt.” Lees hier meer over Blaauw Hout.

Blaauw Hout

Van Zuylekom, Levert&Co.

Sociaal-geograaf Merel Ligtelijn belandde na haar studie in de (onderzoeks)journalistiek. Met historisch en actueel Amsterdam als een van haar centrale belangstellingen. Via haar goede vriend Erik Blaisse (1922-2015), laatste eigenaar van distilleerderij Van Zuylekom, Levert&Co. (1684-1982) in de Jordaan, kwam zij in bezit van het papieren archief van deze distilleerderij. In 2013 maakte Merel een expositie over dit bedrijf in het Amsterdam Museum, en ontrukte de distilleerderij, een van de drie oudste van Amsterdam, daarmee aan de vergetelheid. Merel raakte zo enthousiast over de distilleerderij dat ze besloot acht fijne likeuren, vier jenevers en drie crèmes op basis van oude receptuur te herintroduceren en daarmee het bedrijf nieuw leven in te blazen. Lees hier meer over Van Zuylekom, Levert&Co.

van zuylekom

Mélanie Pigeaud

In haar zoektocht naar een robuust doch minimalistisch sieradenmerk werd Mélanie Pigeaud keer op keer teleurgesteld. Beide stijlen bleken lastig te combineren. En dus besluit ze zelf aan de slag te gaan. Ze combineert een edelsmidcursus met haar baan in het bedrijfsleven. Al snel pikken vrienden en familie de hobbywerkjes van Mélanie op. Met een enthousiaste achterban en het verlangen waarde toe te voegen besluit ze met haar tot dan toe hobby de sprong in het diepe te wagen. Nu ze daadwerkelijk mensen haar sieraden ziet dragen weet ze dat ze de juiste keuze heeft gemaakt. Lees hier meer over Mélanie Pigeaud.

melanie pigeaud

Amsterdam Made makers

Benieuwd naar de rest van het Amsterdam Made-netwerk? Neem een kijkje tussen de rest van de makers!