Frites uit Zuyd
Frites uit Zuyd maakt in hun fabriek in Zaandam heerlijke voorgebakken frites, waar veel restaurants in Amsterdam en omstreken al groot fan van zijn. De piepers worden lokaal geteeld op eigen land en worden gerooid in grote houten kisten, wat goed is voor de kwaliteit en smaak van de aardappelen.
Monsak
De stijlvolle leren tassen van Monsak worden allemaal met de hand gemaakt in een klein atelier in Amsterdam. Door gebruik te maken van restmateriaal werkt de kleine productent zo duurzaam mogelijk. Aldus Margriet Meijer, de oprichtster: ‘We gooien bijna niks weg! Van de grotere stukken leer maak ik de tassen en de kleine stukken die overblijven gebruik ik om de accessoires mee te maken.’
Brouwerij de 7 Deugden
Brouwerij de 7 Deugden brouwt eigenzinnig bier dat goed gecombineerd kan worden met een maaltijd of lekker kaasje, waaronder het witbier Ruw+Bolster en het donkerbier Wijs+Neuzig. Door werkgelegenheid te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vervult de brouwerij bovendien nog een sociale rol.
Recht & Rond
De overheerlijke bitterballen en kroketten van Recht & Rond worden gemaakt in een kleine fabriek in Amsterdam Oost. De kleinschalige maker experimenteert veel met smaak; zo maakt Recht & Rond bijvoorbeeld een bijzondere kroket met rundersucade. Door gebruik te maken van goede lokale ingrediënten en conserveermiddelen achterwege te laten, zijn alle snacks ook nog eens verantwoord.
Oogst Goudsmeden
In een klein atelier en winkel in de Jordaan maken Lotte en Ellen van Oogst Goudsmeden beeldige sieraden, variërend in stijl van verfijnd tot uitgesproken en van organisch tot abstract. Oogst Goudsmeden krijgt het keurmerk voor hun bloemencollectie, geïnspireerd op de bloemenkabinetten in het Rijksmuseum.
Tatteljee
Al sinds 1972 maakt Tatteljee slaapzakken met de hand op maat, en om die reden is de kleine onderneming bij fervente kampeerders een waar instituut. Aldus de eigenaar: ‘Tatteljee is volledig klant gestuurd. Alles wat je hier ziet is niet omdat wij het zo vinden, maar omdat de klant het zo vindt.’
Slagerij Woorts
Slagerij Woorts in Abcoude maakt van rijpe runderen heerlijke ossenworst en filet americain. Met goed vlees maken ze een lekker, natuurlijk product. ’Niet teveel kruiden, niet teveel specerijen, gewoon dat wat hoort. En dan moet het product het zelf doen.’